Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Microbiology of Food Production
Major: Food Technologies
Code of Subject: 6.181.00.O.18
Credits: 8
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor
Liubov Palianytsia
Semester: 4 семестр
Mode of Study: заочна
Learning outcomes:
– Knowledge of the theoretical and practical foundations for microbiological control of food products;
– ability to explain and use the basic terms, definitions and concepts pertaining to microbiology of food production;
– ability to explain the influence of biochemical activity of microorganisms on the quality parameters of food products;
– ability to assess the efficiency of microorganisms industrial strains use in the production of high quality food;
– ability to analyze trends in the selection of highly productive industrial strains of microorganisms in food technology.
– ability to explain and use the basic terms, definitions and concepts pertaining to microbiology of food production;
– ability to explain the influence of biochemical activity of microorganisms on the quality parameters of food products;
– ability to assess the efficiency of microorganisms industrial strains use in the production of high quality food;
– ability to analyze trends in the selection of highly productive industrial strains of microorganisms in food technology.
Required prior and related subjects:
Prerequisites:
– Basics of Nutrition Physiology and Hygiene;
– Technical Microbiology.
Corequisites:
– Quality and Safety Control of Foods;
– Fermentation Products Technology;
– Chemistry and Biotechnology of Wine.
– Basics of Nutrition Physiology and Hygiene;
– Technical Microbiology.
Corequisites:
– Quality and Safety Control of Foods;
– Fermentation Products Technology;
– Chemistry and Biotechnology of Wine.
Summary of the subject:
The history of food production microbiology development. Microorganisms used in food technology. Biochemical activities of microorganisms in food technology. Description of fermentation methods. Classification of microorganisms cultivation processes and their optimization. Food technology and beverages using microorganisms. Description of microorganisms and associates that used to produce food products and beverages. Microbiological control of raw materials, intermediates and finished products in food technology.
Recommended Books:
1. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т.П. Пирог, Л.Р. Решетняк, В.М. Поводзинський, Н.М. Грегірчак. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 464с.
2. Яворська Г.В. Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
3. Грегірчак Н.М. Мікробіологія галузі [Електронний ресурс]: конспект лекцій для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форм навчання / Н.М.Грегірчак – К.: НУХТ, 2014. – 171 с.
4. Тетеріна, С.М. Мікробіологія харчових продуктів. Лабораторний практикум для студ. напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. Форм навчання / Уклад.: С.М. Тетеріна, Н.М.Грегірчак. – К.: НУХТ, 2013. – 97 с.
5. Паляниця, Л.Я. Принципи виготовлення поживних середовищ для виявлення мікроорганізмів: методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». / уклад. Паляниця, Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. - Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 16 c.
6. Паляниця, Л.Я. Мікробіологічний контроль кондитерського виробництва : методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». / уклад. Паляниця, Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. - Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 20 c.
7. http://vns.lp.edu.ua/enrol/users.php?id=9743.
2. Яворська Г.В. Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
3. Грегірчак Н.М. Мікробіологія галузі [Електронний ресурс]: конспект лекцій для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форм навчання / Н.М.Грегірчак – К.: НУХТ, 2014. – 171 с.
4. Тетеріна, С.М. Мікробіологія харчових продуктів. Лабораторний практикум для студ. напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. Форм навчання / Уклад.: С.М. Тетеріна, Н.М.Грегірчак. – К.: НУХТ, 2013. – 97 с.
5. Паляниця, Л.Я. Принципи виготовлення поживних середовищ для виявлення мікроорганізмів: методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». / уклад. Паляниця, Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. - Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 16 c.
6. Паляниця, Л.Я. Мікробіологічний контроль кондитерського виробництва : методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». / уклад. Паляниця, Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. - Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 20 c.
7. http://vns.lp.edu.ua/enrol/users.php?id=9743.
Assessment methods and criteria:
– Current control: written reports on laboratory work, oral questioning and verification work (30%).
– Examination control (70 %).
– Examination control (70 %).