Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Chemistry of Vegetable Raw Materials
Major: Food Technology
Code of Subject: 6.181.02.E.98
Credits: 5
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Prof. Liliya Shevchuk
Semester: 5 семестр
Mode of Study: заочна
Learning outcomes:
-know the characteristics of chemical reactions of proteins, carbohydrates, lipids, minerals that make up the plant material;
-know the structure, properties, biological importance of primary and secondary materials synthesis plant material;
- skilled systematic analysis of quality plant material and products to anticipate changes in the properties of complex processing and storage;
-be able to quickly detect and prevent the action of factors that contribute to deterioration of vegetable raw materials during processing and storage;
- be able to make rational technical and technological solutions competently and safely used plant material.
-know the structure, properties, biological importance of primary and secondary materials synthesis plant material;
- skilled systematic analysis of quality plant material and products to anticipate changes in the properties of complex processing and storage;
-be able to quickly detect and prevent the action of factors that contribute to deterioration of vegetable raw materials during processing and storage;
- be able to make rational technical and technological solutions competently and safely used plant material.
Required prior and related subjects:
• Organic chemistry
• Physical Chemistry
•
• Physical Chemistry
•
Summary of the subject:
Types of plant materials and their structure. Substances primary and secondary synthesis. Proteins plant material: the structure, properties and function. Carbohydrates plant material. Raw materials containing lipids. The role of enzymes and vitamins in metabolic processes. Vegetable raw materials containing alkaloids. Saponins plants. Phenolic compounds plants. Minerals cell sap of plants.
Recommended Books:
1. Мусієнко М.М. Фізіологія рослин: підручник. – Київ, «Либідь», 2005. – 808с.
2. Власенко М.Ю. Фізіологія рослин з основами біотехнології. / М.Ю. Власенко, Л.Д.Вельямінова-Зернова, В.В.Мацкевич // – Біла Церква, 2006. – 504с.
3. Марінцова Н.Г. Біологічна хімія / Н. Г.Марінцова, С. В.Половкович, В. П.Новіков // — Л: В-во Львівської політехніки, 2013. — 336 с.
4. Вороніна Л.М. Біологічна хімія: Підручник: За ред. проф. Л.М.Вороніної. / Л.М.Вороніна, В.Ф.Десенко, Н.М.Мадієвська, В.М.Кравченко, Т.С.Сахарова, Л.Г.Савченко, Н.А.Шоно // – Х.: Основа: В-во НФАУ, 2000. – 608 с.
5. Губський Ю.І. Біохімія. Підручник. Вінниця: – Нова книга, 2009. – 664 с.
2. Власенко М.Ю. Фізіологія рослин з основами біотехнології. / М.Ю. Власенко, Л.Д.Вельямінова-Зернова, В.В.Мацкевич // – Біла Церква, 2006. – 504с.
3. Марінцова Н.Г. Біологічна хімія / Н. Г.Марінцова, С. В.Половкович, В. П.Новіков // — Л: В-во Львівської політехніки, 2013. — 336 с.
4. Вороніна Л.М. Біологічна хімія: Підручник: За ред. проф. Л.М.Вороніної. / Л.М.Вороніна, В.Ф.Десенко, Н.М.Мадієвська, В.М.Кравченко, Т.С.Сахарова, Л.Г.Савченко, Н.А.Шоно // – Х.: Основа: В-во НФАУ, 2000. – 608 с.
5. Губський Ю.І. Біохімія. Підручник. Вінниця: – Нова книга, 2009. – 664 с.
Assessment methods and criteria:
Written control (Tests) - (30%)
• final control (70% control measure, test): written-oral form (70%)
• final control (70% control measure, test): written-oral form (70%)