Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Екобезпека продовольчої сировини та харчових продуктів

Major: Екологічний контроль і аудит
Code of Subject: 7.101.02.E.33
Credits: 4
Department: Екологія та збалансоване природокористування
Lecturer: к.т.н., асистент Тимчук Іван Степанович
Semester: 2 семестр
Mode of Study: заочна
Learning outcomes:
Надання майбутнім фахівцям знань щодо сучасних напрямків харчової токсикології та екології людини, пов'язаних із проблемами забруднення навколишнього середовища, що є потенційним джерелом забруднення продовольчої сировини й продуктів харчування.
Required prior and related subjects:
• Хімія
• Біологія
• Мікробіологія
Summary of the subject:
Поняття якості, безпеки та медико-біологічних вимог до продовольчої сировини і харчових продуктів. Поняття про генетично-модифіковані організми. Класифікація шкідливих компонентів продовольчої сировини і харчових продуктів. Класифікація видів небезпек за ступенем ризику. Біологічні контамінанти і специфічна мікрофлора харчових продуктів. Фітотоксини продовольчої сировини. Ендогенні і екзогенні контамінанти харчових продуктів. Радіаційна безпека харчових продуктів. Трансгенна сировина в харчових продуктах.
Recommended Books:
1. Плахотін В.Я., Тюрікова І.С., Хомич Г.П. Теоретичні основи харчових виробництв. –Київ: Центр навчальної літератури, 2006. –640 с.
2. Основи фізіології, гігієни та безпеки харчування: Навч. посіб: У 2 ч. –Ч . ІІ. Основи гігієни та безпеки харчування /О.М. Царенко, М.І. Машкін, Л.Ф. Павлоцька та ін. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2004. – 278 с.
3. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Димитрієвич Л.Р. Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів: Навчальний посібник. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2007. – 441 с.
Assessment methods and criteria:
• Поточний контроль, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)