Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Rector Professor Yuriy Bobalo and Leadership of the University Lately have Visited «Fujikura» Company.

27 Jul 2016, 16:33
Борис Козловський, ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ

Підприємство зі складання електричних мереж для автом обілів європейських виробників   виросло у чистому полі в селі Підрясне Яворівського району кілька місяців тому. Це була настільки важлива для нашої економіки подія, що у в урочистому відкритті  «Фуджікури» взяв участь Президент України Петро Порошенко.

Вражають розміри цього підприємства. На його виробничих площах можуть  розміститися щонайменше два футбольних поля.  На озброєнні виробничників — найсучасніші  машини з числовим програмним управлінням відомих фірм світу. Але багато і ручної праці, зокрема на скручуванні  дротів для кабелів електричних мереж. Підприємство працює на давальницькій сировині і відправляє продукцію в основному для групи автопідприємств «Фольскваген».

З ініціативи ректора Львівської політехніки професора Юрія Бобала днями відбулася поїздка на «Фуджукуру» проректорів і директорів навчально- наукових інститутів. Знайомство почалося з докладної екскурсії і ознайомленням з виробничим процесом. У ролі гіда був випускник Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій, інженер з підготовки виробництва Ігор Слівіцький. Чудово володіє англійською мовою, був перекладачем під час бесід керівництва з політехніками. З його розповіді стало зрозумілим, що керівництво підприємства ( а це японець, німець  та іспанець) виняткову увагу приділяють якості  готової продукції на всіх етапах виробництва. Окрім того, якість кабельних електромереж перевіряє ще сертифікована  лабораторія у Німеччині.

Зараз на Львівській «Фуджукурі» працює близько  тисячі робітників та інженерів. Ще півтори тисячі  людей працюватитмуть на другій черзі підприємства, яка стане до ладу через кілька місяців. А взагалі керівництво «Фуджукурі» планує протягом трьох років працевлаштувати в Україні до 90 тисяч наших громадян. Зараз кабельна продукція надходить у Німеччину з різних країн, в тому числі а африканського Марокко. Екномічно вигідно постачати цю продукцію зі східнєвропейських країн і особливо з України.

Робота  на цьому підприємсті не з легких. Перша зміна починається о 6 -тій ранку. В'язальниці кабелів стоять на ногах усю зміну — до 14.30. Є і друга зміна. Такий   час початку роботи пояснюють тим, що ранковий час — найбільш продуктивний  для роботи, повязаної із розрізненням кольорів і відтінків дротів.  Заробіток для початкуючи, навіть під час стажування становить 4200 гривень. Ті, хто перевіряють якість продукції, заробляють понад 7 тисяч гривень. Працівників довозять на роботу своїм транспортом в радіусі 30 кілометрів. Подібні умови праці на всіх підприємствах «Фуджукурі», незалежно від країни.

Найцікавіщою частиною цієї поїздки була конструктивна розмова щодо співпраці з підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів. Вже сьогодні «Фуджукурі» потрібні 25 інженерів. Але це тільки початок. Керівники підприємства запропонували розпочати тривалу системну співпрацю з першого кроку — скерувати на підприємство викладача-науковця  (очевидно, з добрим знанням англійської мови), який проведе грунтовну розмову щодо реальних потреб виробничників. Господарі пообіцяли придбати для університету електромобіль, адже у майбутньому планують виготовляти електромережі для гібрідних авто і електромобілів. Домовлено також, що «Фуджікура» відкриє у Львівській політехніці навчальну лабораторію. Найбільше спільних зацікавлень можуть знайти з підприємством інститути — Інженерної механіки і транспорту, Енергетики і систем керування, Телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, Комп'ютерних технологій, автоматики та метрології, Комп'ютерних наук та інформаційних технологій.

Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало запевнив, що буде особисто підтримувати співпрацю з фірмою «Фуджукурі» і готовий  розпочати конкретну роботу  найближчими днями.