Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Домедична допомога у надзвичайних ситуаціях

Major: Цивільна безпека
Code of Subject: 6.263.03.E.81
Credits: 8
Department: Цивільна безпека
Lecturer: к.т.н., доцент Дацько Олександра Сергіївна Мокрий Ігор Леонідович Фогт Олег Рішардович
Semester: 5 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
Знати:
- нормативно-правові основи надання домедичної допомоги;
- загальні поняття про анатомію та фізіологію людини;
- правила поведінки на місці події при наданні домедичної допомоги.
Вміти :
- організовувати та надавати першу некваліфіковану медичну допомогу;
- виконувати домедичні та медичні маніпуляції із застосуванням різноманітних технічних засобів, спеціального інструменту та за допомогою підручних засобів.

• Володіти :
- основними принципами проведення домедичного вступного сортування та евакуації постраждалих;
- основними принципами і методами ліквідації загрозливих станів у постраждалих до прибуття кваліфікованих медичних працівників;
- способами забезпечення особистої безпеки під час надання домедичної допомоги.
Required prior and related subjects:
- Анатомія людини.
- Біологія.
- Фізика.
- Психологія
- Ергономіка.
- Психологія.
- Медицина.

Summary of the subject:
- Організація надання першої некваліфікованої медичної допомоги. Принципи вступного сортування та евакуації постраждалих при надзвичайних ситуаціях. Нормативно-правові основи надання домедичної допомоги. Загальні поняття про анатомію та фізіологію людини. Правила поведінки на місці події при наданні домедичної допомоги. Огляд та переміщення постраждалого. Основні принципи проведення серцево-легеневої реанімації. Види та методи зупинки кровотеч з основами десмургії. Домедична допомога при травмах та пораненнях. Транспортна іммобілізація. Домедична допомога при ушкодженнях екогенними чинниками навколишнього середовища. Домедична допомога при невідкладних станах різноманітних соматичних захворювань. - Організація та порядок надання першої некваліфікованої медичної допомоги при аваріях з радіаційним забрудненням та витоком небезпечних хімічних речовин. -Організація та порядок надання першої некваліфікованої медичної допомоги при аваріях на технологічних комунікаціях та при руйнуванні будинків і споруд. -Організація та порядок надання першої некваліфікованої медичної допомоги при повенях, підтопленнях. землетрусах та зсувах ґрунту. Заходи безпеки. - Організація та порядок надання першої некваліфікованої медичної допомоги при дорожньо-транспортних пригодах. - Організація та порядок надання першої некваліфікованої медичної допомоги при катастрофах на залізничному транспорті
Recommended Books:
1. Медицина надзвичайних ситуацій: підручник для студентів вищих мед. навч. закладів /В.В.Чаплик, П.В.Олійник, С.Т.Омельчук.-Вінниця: Нова книга, 2012.- 352 с.
2. Цивільний захист: підручник для студентів вищих мед.навч.закладів / П.В.Олійник, С.Т.Омельчук,В.В.Чаплик та ін.// Вінниця: Нова книга, 2013.- 350 с.
3. Перша медична допомога постраждалим дорожньо-транспортних пригодах. Порадник/ П.В.Олійник, С.І.Марусич.-Львів: ”Сполом”,2004.-88 с.
4. Охорона праці та безпеки життєдіяльності населення у надзвичайних ситуаціях/ І.В.Кочіна. –К.: Здоров’я, 5005.-432с
5. Перша долікарська допомога/ В.П.Андрющенко, Ю.Ф.Кушта, Д.В.Андрющенко.
6. Медицина надзвичайних ситуацій. Збірник законодавчих і нормативних актів// Навчальний посібник для медичних ВНЗ / Олійник П.В., Чаплик В.В.,Пилипів Я.І., Кузьменко В.Ф.- К.:Медицина, 2010.- 374 с.
7. Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 р. № 5403-VI.
8. Закон України від 05.07.2012 р. № 5081–VI «Про екстрену медичну допомогу».
Assessment methods and criteria:
- Поточний контроль (30%): тестові завдання на практичних заняттях, усне опитування (20%); тактичні відпрацювання в ситуаційних завданнях (10%).
- Підсумковий контроль (70%, іспит): тести (20 %), усна компонента (10 %), практичні навики в ситуаційних завданнях.