Кафедру створено у вересні 1965 року як кафедру "Технології основного органічного та нафтохімічного синтезу" (ТОНС). Першим завідувачем кафедри ТОНС був професор Толопко Д.К. (1965-1974). У 1974р. кафедру ТОНС об’єднано з кафедрою "Хiмiчної технологiї нафти i газу" (ХТНГ). Об'єднаною кафедрою, яка дістала назву: кафедра "Технології нафти та нафтохімічного синтезу" (ТННС), завiдував професор Гриненко Б.С. (1974р. - 1980р.), а, відтак, академік АН УРСР Кучер Р.В (1980р. - 1982р.). У 1983 кафедру ТННС розділено, з утворенням кафедр "Технології основного органічного та нафтохімічного синтезу" і "Хімічної технології нафти i газу". З 1983 до 2000 року кафедрою ТОНС завідував професор, доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки України Мокрий Є.М. У грудні 1996 року кафедру ТОНС наказом ректора Львівської політехніки перейменовано на кафедру "Технології органічних продуктів". З 2001 року кафедрою ТОП завідує професор, доктор хімічних наук, Піх Зорян Григорович. Підготовка фахiвцiв зi спецiальностi "Хiмiчна технологiя органічних речовин" розпочалася з вересня 1958р. (спеціальність мала тоді назву "Технологія основного органічного синтезу та синтетичного каучуку"). У 1962р. на новоствореному факультеті технології органічних речовин відбувся перший випуск iнженерiв-технологiв даної спеціальності у кiлькостi 20 осiб. У 1965р. назва спецiальностi змінюється на "Технологiя основного органічного та нафтохімічного синтезу", а у 1991р. на "Хімічна технологія органічних речовин" з планом набору 25 осіб. Підготовка фахiвцiв зi спецiальностi "Хімічна технологія органічних речовин", яка входить у базовий напрям підготовки "Хімічна технологія та інженерія", є надзвичайно актуальною для задоволення потреб хімічних підприємств Західного регіону України. З 1962 по 1999 рр. дипломи фахівців з даної спеціальності отримало 1407 осіб (у т.ч. 19 магістрів), які працюють на виробництві, науково-дослiдних та проектних установах у 60 містах України та країн СНД. Найбільше з них скеровано на підприємства та науково-дослiднi установи Львівщини: завод “Реактив”, ВАТ “Галичфарм”, ВАТ “Львівський лакофарбовий завод”, ВАТ “Галлак”, ВАТ “Бориславський НДІ “Синтез”, Львiвська полiтехнiка, а також ВАТ “Оріана” (м.Калуш) - де сьогодні працює біля 270 випускників, ВАТ “Рівнеазот” (м.Рівне) - біля 70 випускників, ВАТ “Азот” (м.Черкаси), фірма “Барва” (м.Івано-Франківськ) та ін. З 1967 до 1997 рр. кафедра проводила пiдготовку спецiалiстiв для зарубiжних країн. Дипломи iнженерiв-технологiв отримали 217 іноземних громадян з 45 країн світу. Випускники даної спеціальності досягли значних успiхiв як у науці, так і на виробництвi. Серед них: мер міста Івано-Франківськ Шкутяк З.В.; колишній мер міста Калуш Сошко Р.В.; завідувачі кафедр Львiвської полiтехнiки професори Ятчишин Й.Й., Левуш С.С., Никипанчук М.В., Братичак М.М.; професори Львівської політехніки Піх З.Г., Кожарський В.А., доктори наук Старчевський В.Л., Кісельов Є.М.; завідувач кафедри Української академії друкарства професор Шибанов В.В.; доктори хімічних наук Кучмiй С.Я., Зажигалов В.О., Мінько С.С. (Інститут фізичної хімії ім.Л.В.Писаржевського НАН України); канд.техн.наук Гіда В.М. – заступник директора з наукової роботи ВАТ “Бориславський НДІ “Синтез”; канд.техн.наук Білоус О.І. - директор з торгівлі ВАТ “Оріана”; Ковальчук М.Г. - директор поліолефінового заводу ВАТ “Оріана”; Волос М.М. - директор заводу “Технопласт” ВАТ “Оріана”. Підготовка фахівців зі спеціальності “Технологія бродильних виробництв” проводилась у Львівському політехнічному інституті з 1944 по 1959 рр. За цей період дипломи інженерів-технологів отримали 320 осіб, які успішно працюють у харчовій промисловості (спиртовій, пивоварній, безалкогольній, дрiжджовiй та виноробній галузях), вищих навчальних закладах, наукових та проектно-конструкторських установах. У 1992 році у Львівській політехніці було поновлено підготовку фахівців з спеціальності “Технологія бродильних виробництв і виноробства” з набором на денну форму навчання, спочатку - 25 осіб, а з 1994р. - 30 осіб та 15 осіб на заочну форму навчання.
Назва кафедри |
Назва спеціальності |
Роки випуску |
Завідувач кафедри |
Органічної хімії та технології синтетичного каучуку, 1962 рік |
Технологія основного органічного синтезу та синтетичного каучуку (ТОК) |
1962-1964 |
Юрженко Т.І. |
Технології основного органічного та нафтохімічного синтезу (ТОНС), 1965 рік |
Технологія основного органічного та нафтохімічного синтезу (ТОНС) Технологія синтетичного каучуку (ТСК) |
1965-1974 1968-1973 |
Толопко Д.К. |
Технології нафти та нафтохімічного синтезу (ТННС), 1974 рік |
Технологія основного органічного та нафтохімічного синтезу (ТОНС) |
1974-1983 |
Гриненко Б.С., Кучер Р.В. (з 1980 року) |
Технології основного органічного та нафтохімічного синтезу (ТОНС), 1983 рік |
Технологія основного органічного та нафтохімічного синтезу (ТОНС) Хімічна технологія органічних речовин (ТОР) |
1983-1991
1992-1996 |
Мокрий Є.М. |
Технології органічних продуктів (ТОП), 1996 рік |
Хімічна технологія органічних речовин (ТОР) Технологія бродильних виробництв і виноробства (БВВ) Хімічні технології органічних речовин (ТОР) Технології продуктів бродіння і виноробства (БВВ) Хімічні технології та інженерія, спеціалізація: Хімічні технології органічних речовин (ХТ) Харчові технології, спеціалізація: Технології продуктів бродіння і виноробства (ХР) |
1996-2010
1997-2010
2011-2015
2011-2015
з 2016 року
з 2016 року |
Мокрий Є.М., Піх З.Г. (з 2001 року) |
Після відновлення підготовки дипломи фахівців з даної спеціальності отримало 112 осіб (у т.ч. 4 магістри). Підготовка фахівців зі спеціальності “Технологія бродильних виробництв і виноробства”, яка входить у напрям “Харчова технологія та інженерія”, також є надзвичайно актуальною для задоволення потреб у фахівцях харчових підприємств Західного регіону України і, перш за все, спиртових, пивоварних, безалкогольних, дріжджових та виноробних заводів. У Західному регіоні функціонує два спиртових об’єднання, у складі яких є 22 спиртових і лікеро-горілчаних заводи, 14 пивоварних та 10 виноробних заводів. Підготовка спеціалістів названої спеціальності забезпечує потреби підприємств харчового напрямку 8 областей Західного регіону України. Схвальні відгуки про роботу випускників кафедри є свідченням високої якості підготовки фахівців на кафедрі. Завдяки науково-педагогічним традиціям та створеній науковій школі протягом усієї своєї історії кафедра не має жодної рекламації щодо рівня підготовки спеціалістів.