Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Присвоєння звання доктора Honoris Causa американському вченому Євгенові-Зенону Стахіву

1 березня 2019 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбудеться урочисте присвоєння звання доктора Honoris Causa інженерові, професорові Євгенові-Зенону Стахіву.

У 2003 році тимчасова військова адміністрація Іраку призначила Євгена Стахіва міністром водного господарства та іригації. Після військових дій система іригації була зруйнована, тож її відновлення впало на плечі вченого.

«Основна проблема для України, крім самих повеней, – відсутність досвіду обліку попереджень вчених про потенційну небезпеку і практичного реагування на природні катаклізми. У кожному місті США, де є загроза затоплення, виконані відповідні розрахунки і передбачений план дій на випадок повені, включаючи евакуацію населення. В Україні ж ми спостерігаємо хаотичну забудову небезпечних зон, ігнорування застережень вчених, відсутність чіткої системи реагування на той чи інший рівень паводкових затоплень. Керівництво країни має розділити сфери відповідальності між місцевими і центральними органами влади і гармонізувати взаємодію в таких ситуаціях», – зазначає Нобелівський лауреат Євген-Зенон Стахів.

Порядок денний

  • 10.20–11.20 – лекція Євгена-Зенона Стахіва «Комплексне управління водними ресурсами і його роль у скороченні бідності» (Актова зала головного корпусу Політехніки)
  • 11.20–11.45 – прес-конференція для журналістів (кім. 204 головного корпусу Політехніки)
  • 12.00–13.00 – урочисте засідання Вченої ради Львівської політехніки та вручення диплому Honoris Causa (Актова зала головного корпусу Політехніки)

Довідка

Євген-Зенон Стахів народився в 1944 році у Львові в родині відомого українського підпільника, діяча ОУН Євгена Павловича Стахіва. Емігрував зі сім’єю в США з Австрії в 1949 році. З ініціативи батька почав вчитися на інженера, проте завжди тяжів до природничих наук.

Отримав докторський ступінь із управління водними ресурсами в університеті Джонса Хопкінса в Балтіморі і вже більше 40 років проводить дослідження в цій галузі, спеціалізуючись на розробці методів управління водними ресурсами великих річкових басейнів та протипаводкового захисту в умовах кліматичних змін.

З 1989 року пан Стахів працював у Міжурядовій групі експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) як провідний експерт із дослідження водних проблем і увійшов до числа лауреатів Нобелівської премії Миру за 2007 рік.

Очолює управління міжнародних проектів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США (ця установа відповідає за підтримку дамб, річкових навігаційних шляхів, систем протипаводкового захисту по всій країні).

 

За додатковою інформацією звертатися: +38097 220 91 78, Наталія Павлишин.