Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Тенденції та проблеми розвитку державного фінансового контролю

Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування
Код дисципліни: 8.072.00.M.10
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Фінанси
Лектор: К.е.н., професор Партин Г.О.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
знати: теоретичні засади та методологію організації і здійснення державного фінансового контролю, зокрема сучасні концепції, мету, завдання та функції державного фінансового контролю в системі державного управління, новітні проблеми його розвитку на міжнародному та національному рівнях.
-уміти: критично оцінювати ефективність методів державного фінансового контролю, визначати особливості організаційних форм та технологій реалізації контрольних заходів державного фінансового контролю, аналізувати тенденції, ідентифікувати сучасні проблеми розвитку державного фінансового контролю та визначати шляхи його вдосконалення, обгрунтовувати прийняття управлінських рішень за результатами контрольних заходів державного фінансового контролю, оцінювати ефективність системи державного фінансового контролю та обґрунтовувати шляхи її вдосконалення.

Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Світові тенденції трансформації фінансово-кредитних систем
- кореквізит: Моделювання фінансових рішень в умовах невизначеності, Тенденції розвитку ринку фінансових послуг.
Короткий зміст навчальної програми:
.Основні види, принципи та особливості реалізації функцій фінансового контролю на сучасному етапі розвитку економіки. Мета, завдання, об’єкти та методологія державного фінансового контролю, його структура та проблеми підвищення ефективності. Функції, завдання та етапи розвитку органів парламентського, інституційного, президентського, адміністративного та спеціалізованого контролю. Стандарти державного фінансового контролю як інструмент вдосконалення механізму його функціонування. Тенденції та проблеми розвитку бюджетного контролю ефективності використання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів, його суб’єкти, види та методологія. Організаційно-правові засади, основні напрями та проблеми підвищення ефективності державного аудиту використання фінансових ресурсів. Види та методологія податкового контролю, проблеми формування та шляхи вдосконалення системи податкового контролю. Особливості завдань митного контролю в системі державного фінансового контролю та організація і методологія його здійснення, проблеми вдосконалення митного контролю в Україні. Національний банк України в системі державного фінансового контролю: об'єкти , методи та шляхи вдосконалення процесів реалізації контрольних фунцій. Особливості організації та методика внутрішнього (відомчого) фінансового контролю, використання інноваційних методів проведення внутрішнього фінансового контролю. Роль і значення правоохоронних органів у системі державного фінансового контролю.
Рекомендована література:
Дікань Л.В. Державний аудит: навч. пос., за ред. проф. Л.В.Дікань / Л.В.Дікань, О.Ю.Голуб, Н.В.Синюгін. – К.: Знання, 2011.- 503 с.
2. Іванова І. Державний фінансовий контроль: Парадигми розвитку: монографія / І. Іванова. – К.: Академвидав, 2010. – 168 с.
3. Хмельков А.В. Формування цілісної системи державного фінансового контролю в Україні: монографія / А.В. Хмельков. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2012. – 292 с.
4. Ломейко Ю.А. Державний фінансовий контроль в Україні: напрями вдосконалення його організації та оцінювання [Електронний ресурс] / Ю.А.Ломейко // Ghj,ktvb trjyjvsrb/ - 2016/ - № 2. - С. 148-160. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pekon 2016 2 21

Методи і критерії оцінювання:
поточний контроль (20 балів)
контрольний захід (80 балів)

?