Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування, частина 1

Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.08.E.149
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: проф. Токарев Віктор Сергійович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Студенти повинені знати базові відомості про хімічний склад продуктів харчування; вміст, властивості і перетворення основних компонентів їжі; загальні відомості про хімічні процеси, що відбуваються при виробництві основних харчових продуктів.
? Студенти повинені мати поняття про сучасні методи кількісного аналізу продуктів харчування.
? Студенти повинені вміти оцінювати харчову цінність продуктів харчування, що визначається вмістом у них білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, інших біологічно активних сполук.
? Студенти повинені вміти використовувати хімічні та фізико-хімічні методи для аналізу продовольчої сировини та продуктів харчування, визначення в них вмісту основних нутрієнтів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Необхідні обов’язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
органічна хімія, неорганічна хімія, аналітична хімія, фізична та колоїдна хімія
Короткий зміст навчальної програми:
Компоненти харчових систем: макронутриєнти (білки, жири, вуглеводи) та мікронутриєнти (вітаміни, мінеральні речовини), неаліментарні речовини. Будова, хімічні властивості, функції в організмі макронутриєнтів. Зміни хімічного складу і загальні закономірності перетворень макронутриєнтів у харчових системах при їх переробці та зберіганні. Аналіз продуктів харчування на вміст білків, ліпідів та визначення їхньої якості. Оцінювання харчової та біологічної цінності продуктів харчування.
Рекомендована література:
Дуленко Л.В., Горяйнова Ю.А., Полякова А. В. Харчова хімія. Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2012. - 248 с.
Скоробогатий Я.П., Гузій А.В., Заверуха О.М. Харчова хімія. Навчальний посібник (рек. МОН України). - Львів : Новий Світ-2000, 2012 . – 513 с.
Гуменюк О.Л. Харчова хімія. Тексти лекцій. - Чернігів: ЧДТУ, 2013. - 244 с.
Пищевая химия / Нечаев А. П., Траутенберг С. Е., Кочеткова А. А. и др. Под ред. А. П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2007.- 640 с.
Fennema’s Food Chemistry. Fourth Edition. Ed. S. Damodara, K.L. Parkin, O.R. Fennema. – New York: Taylor & Francis Group, 2008. – 1158 pp.
J. M. deMan. Principles of Food Chemistry. Third Edition. – Gaithersburg, Maryland: Aspen Publishers, Inc., 1999. – 460 pp.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з лабораторних робіт (40%);
підсумковий контроль (60%, контрольний захід - екзамен): письмово-усна форма (60%)