Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи товарознавства продовольчих товарів та косметичних засобів

Спеціальність: Комп'ютерна хімічна інженерія
Код дисципліни: 7.161.10.M.16
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Д.х.н., доцент Дончак Володимир Андрійович.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Студенти повинні знати:
методологію товарної інформації;
загальні системи класифікації товарів;
методи класифікації асортиментних груп товарів;
методи ідентифікації товарів;
нормативні міжнародні та державні документи з контролю якості товарів;
основні прававиробників та споживачів товарів;
основні групи продовольчих товарів та косметичних засобів.
Студенти повинні вміти:
використовувати методи наукового пізнання товарів при створенні асортиментних груп товарів;
визначити основні показники якості товарів;
використовувати засоби та критерії ідентифікації товарів;
розрізняти сфальсифіковані товари.

Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Органічна хімія, неорганічна хімія, аналітична хімія, фізична та колоїдна хімія, фізика, основи біохімії, технологія харчових виробництв, хімія та технологія косметичних засобів, хімія органічних природних сполук.
Короткий зміст навчальної програми:
Об’єкти, предмети, метод, зміст і задачі теоретичних основ товарознавства. Класифікація і кодування товарів. Основи формування споживних властивостей та споживної цінності продовольчих товарів. Якість продовольчих товарів. Стандартизація та сертифікація продовольчих товарів та косметичних засобів. Зерноборошняні товари. Фруктово-овочеві товари. Крохмаль, цукор, мед та кондитерські вироби. Смакові товари. Жирові продукти. Молоко і молочні продукти. М'ясо і м’ясні товари. Яйця та яєчні товари. Риба і рибні товари. Харчові концентрати. Папрфюмерно-косметичні товари.
Рекомендована література:
Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2007.-600 c.
Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2005.- 368 c.
Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 1998.- 632 c.
Павлов В.І., Павліха Н.В., Мишко О.В., Опьонова І.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навчальний посібник.- Луцьк: Надстир’я.- 2002.- 252 с.
Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Навчальний посібник.-К.: Лібра, 1999.- 272 с.
Методи і критерії оцінювання:
Письмові звіти з лабораторних робіт (30%);
підсумковий контроль (70%), екзамен: письмово-усна форма.