Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.32
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
– Знати основні терміни, визначення та поняття технічної мікробіології;
– знати теоретичні основи мікробіологічних процесів, що лежать в основі харчових технологій;
– уміти виявляти морфологічні, фізіологічні та культуральні особливості мікроорганізмів;
– здатність оцінити роль мікроорганізмів у виробництві харчових і технічних продуктів;
– здатність пояснити вплив чинників довкілля на життєдіяльність мікроорганізмів;
– здатність виявляти сторонню мікрофлору та вибирати ефективні способи боротьби з контамінантними мікроорганізмами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
– Органічна хімія;
– Основи фізіології та гігієни харчування.
Кореквізити:
– Біохімія;
– Мікробіологія харчових виробництв;
– Харчові технології;
– Контроль якості та безпеки харчових продуктів.
Короткий зміст навчальної програми:
Положення та особливості мікроорганізмів серед інших живих істот. Морфологія прокаріотів. Поняття про віруси та фаги. Морфологія дріжджів. Особливості біологічної організації мікроміцетів. Живлення мікроорганізмів. Типи обміну речовин у мікроорганізмів. Культивування та ріст мікроорганізмів. Нагромаджувальні та чисті культури мікроорганізмів. Вплив чинників довкілля на життєдіяльність мікроорганізмів. Промислове використання мікроорганізмів. Екологія мікроорганізмів. Мікробіологічний контроль на підприємствах харчової промисловості.
Рекомендована література:
1. Яворська Г.В., Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
2. Микробиология пива / Прист Ф. Дж., Й. Кэмпбелл (ред.); пер. с англ. Под общ. ред. Т. В. Мелединой и Тыну Сойдла. — СПб: Профессия, 2005. — 368с.
3. Бурьян Н.И. Микробиология виноделия. - Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач» УААН, 1997. - 431с
4. http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=565.
Методи і критерії оцінювання:
– Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%).
– Екзамен (70 %).