Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Забезпечення єдності випробовувань (курсова робота)

Спеціальність: Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції
Код дисципліни: 7.152.04.E.19
Кількість кредитів: 2
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: Бойко Тарас Георгійович, проф.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знати призначення різних видів випробувань (приймальних, контрольних тощо), операцій з підтвердження придатності ЗВТ
- знати перелік операцій, послідовність дій і загальні правила випробувань а також показники, за якими проводяться випробування продукції;
- знати матеріально-технічне і метрологічне забезпечення засобів випробувань;
- знати методики, типові програми випробувань і метрологічної атестації приладів;
- знати стандарти, технічні умови, іншу нормативну документацію, що встановлює послідовність, порядок і показники, за якими проводяться випробування;
- вміти застосовувати випробувальне обладнання,
- вміти реалізовувати різні види випробувань продукції,
- вміти складати програми випробувань та атестацій продукції; калібрування ЗВТ.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Стандартизація продукції та послуг
Теоретична метрологія
Методи та засоби вимірювань, випробувань і контролю
Випробування харчових продуктів
Розвиток методів і засобів контролю якості
Методи та засоби підвищення точності вимірювань і випробувань
Короткий зміст навчальної програми:
Вимоги до змісту і побудови програм метрологічної атестації ЗВТ. Визначення періодичності підтвердження придатності ЗВТ. Визначення обсягу репрезентативної вибірки. Визначення кількості досліджуваних точок. Визначення кількості спостережень в досліджуваних точках. Показники якості кількісних і якісних результатів випробувань. Нормовані метрологічні характеристики ЕВП. Позначення, що наносяться на ЕВП. Загальні правила випробувань ЕВП.
Рекомендована література:
1. ДСТУ 3215-95 Метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки.
2. ГОСТ 22261-82 Единая система стандартизации приборостроения. Средства измерения электрических и магнитных величин. Общие технические условия.
3. МИ 2002-89 Рекомендация. Государственная система обеспечения единства измерений. Системы информационно-измерительные. Организация и порядок проведения метрологической атестации. – М. Изд. Стандартов, 1989.
4. Метрологическое обеспечение информацинно-измерительных систем / Сборник руководящих материаллов. – М: Изд. стандартов, 1984. – 321 с.
5. Артемьев Б.Г., Голубев С.М. Справочное пособие для работников метрологических служб: В 2-х кн. - М: Изд-во. стандартов, 1990. - Кн. 1 – 428 с, -Кн. 2 – 431 с.
6. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Забезпечення єдності випробувань» для студентів спеціальності 8.05100201 "Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції" /Укл. Т. Г. Бойко, - Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2015 - 37 с.
Методи і критерії оцінювання:
Захист курсової роботи

Забезпечення єдності випробовувань

Спеціальність: Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції
Код дисципліни: 7.152.04.E.18
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: Бойко Тарас Георгійович, проф.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знати призначення різних видів випробувань (приймальних, контрольних тощо), операцій з підтвердження придатності ЗВТ
- знати перелік операцій, послідовність дій і загальні правила випробувань а також показники, за якими проводяться випробування продукції;
- знати матеріально-технічне і метрологічне забезпечення засобів випробувань;
- знати методики, типові програми випробувань і метрологічної атестації приладів;
- знати стандарти, технічні умови, іншу нормативну документацію, що встановлює послідовність, порядок і показники, за якими проводяться випробування;
- вміти застосовувати випробувальне обладнання,
- вміти реалізовувати різні види випробувань продукції,
- вміти складати програми випробувань та атестацій продукції; калібрування ЗВТ.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Стандартизація продукції та послуг
Теоретична метрологія
Методи та засоби вимірювань, випробувань і контролю
Випробування харчових продуктів
Розвиток методів і засобів контролю якості
Методи та засоби підвищення точності вимірювань і випробувань
Короткий зміст навчальної програми:
Забезпечення якості випробувань, як основа досягнення їх єдності. Принципи побудови і атестації методик виконання випробувань. Організація і порядок атестації випробувального обладнання (ВО). Різновиди випробувань продукції виробничо-технічного призначення. Нормування випробувань продукції і підтвер¬дження придатності ЗВТ. Підтвердження придатності ЗВТ і визначення її періодичності. Вимоги до змісту і побудови програм повірки та метрологічної атестації (МА) ЗВТ. Показники якості кількісних і якісних результатів випробувань. Показники вірогідності контролю. Забезпечення якості кваліметричного оцінювання продукції. Влив класифікаційних ознак на специфіку випробувань продукції, на прикладі електровимірювальних приладів (ЕВП). Позначення, що на¬носяться на ЕВП. Нормовані метрологічні характеристики ЕВП. Вимоги до випробувань та різновиди випробувань ЕВП. Загальні правила випробувань ЕВП. Методи конкретних випробувань ЕВП.
Рекомендована література:
1. ДСТУ 3021-95 Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення.
2. ДСТУ 3400-2006 Метрологія. Державні випробування засобів вимірювальної техніки. Основні положення, організація, порядок проведення і розгляду результатів.
3. Кошевая Л.А. Обеспечение единства оспытаний. Концептуальные основы. Монография. – К.: 2009. – 178 с.
7. Костылев Ю.С. Лосицкий О.Г. Испытания продукции. - М: Издательство стандартов, 1989. – 176 с.
4. Конспект лекцій з дисципліни «Забезпечення єдності випробувань» (теоретична частина) для студентів спеціальностей 8.05100201 Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції /Укл. Т. Г. Бойко, - Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2014 - 71 с.
5. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Забезпечення єдності випробувань» для студентів спеціальності 8.05100201 "Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції" /Укл. Т. Г. Бойко, - Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2015 - 37 с.
Методи і критерії оцінювання:
Усне опитування, контрольна робота (30%)
Підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%)