Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Оцінювання вартості майна та майнових комплексів

Спеціальність: Економіка підприємства
Код дисципліни: 7.051.01.E.28
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Лесик Лілія Іванівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Знати:
1) здатність продемонструвати поглиблені знання основ професійно-орієнтованих дисциплін спеціальності у сфері економічного управління підприємством, управління конкурентоспроможністю підприємства, управління ресурсним забезпеченням підприємства, управління потенціалом підприємства, бізнес-планування та аудиту, управління проектами та програмами розвитку підприємства, проектного фінансування, оцінювання вартості майна та майнових комплексів, зовнішньоекономічних операцій та контрактів;
2) здатність продемонструвати поглиблені знання нормативно-правового забезпечення господарської діяльності підприємств;
3) здатність продемонструвати поглиблені знання у сфері операційної, маркетингової, логістичної, фінансової, інвестиційно-інноваційної, антикризової, соціально-кадрової діяльності підприємства з метою забезпечення їх координації, взаємоузгодження та загальної спрямованості на підвищення ринкової вартості підприємства.
Вміти:
1) оцінювати вартість матеріальних та нематеріальних активів, майнових комплексів, бізнесу з використанням витратних, дохідних та ринкових методів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
? Економічне управління підприємством
? Конкурентоспроможність підприємства
? Економічні інструменти управління проектами і програмами розвитку підприємства
Кореквізити:
? Управління потенціалом підприємства
? Проектне фінансування
Короткий зміст навчальної програми:
Необхідність та принципи оцінювання вартості майна та майнових комплексів, чинники, що впливають на вартість майна. Вартість як основна категорія оцінювання. Загальна характеристика процесу оцінювання вартості майна та майнових комплексів. Оцінювання вартості майна та майнових комплексів за дохідним підходом. Оцінювання вартості майна та майнових комплексів за порівняльним підходом. Оцінювання вартості майна та майнових комплексів за витратним підходом. Оцінювання вартості машин і обладнання з урахуванням їх зносу. Оцінювання вартості машин і обладнання з урахуванням їх зносу. Оцінювання вартості земельних ділянок. Оцінювання вартості власного та позичкового капіталу підприємств.
Рекомендована література:
1. Калінеску Т.В. Оцінювання майна [Текст] : навчальний посібник / Т.В. Калінеску, Ю.А. Романовський, О.Д. Кирилов. - К. : Центр учбової літератури, 2012. - 312 с.
2. Круш П.В. Оцінка бізнесу / П.В. Круш, С.В. Поліщук. – К., 2004. – 260с.
3. Кучеренко В.Р. Оцінка бізнесу та нерухомості: Навч. пос. / В.Р. Кучеренко, Я.П. Квач, Н.І. Сментина, В.О. Улибіна. – К.: Центр учбової літератури. – 2009. – 200 с.
4. Перович Л. М. Кадастр нерухомості : навч. посібн. / Л. М. Перович, Ю. П. Губар. – Л. : Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 296 с.
Методи і критерії оцінювання:
? практичні заняття, усне опитування, самостійні роботи (25%)
? підсумковий контроль (75%, контрольний захід – екзамен): письмово – усна форма (75%)