Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Переробка харчових продуктів
Спеціальність: Машини і технології паковання
Код дисципліни: 7.131.04.E.34
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Механіка та автоматизація машинобудування
Лектор: Боровець Володимир Михайлович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- Організовувати роботу колективу виконавців, виявляти, оцінювати різні пропозиції та приймати виконавчі рішення із реалізації поставлених науково-технічних, технологічних, виробничих завдань з врахуванням різних думок, суджень.
- Розробляти технологічні процеси із врахуванням можливості їх механізації, автоматизації та управління; проектувати технологічне оснащення для підприємств переробки харчових продуктів; проводити техніко-економічний аналіз варіантів та здійснювати вибір оптимальних.
- Розробляти заходи із забезпечення професійної безпеки на підприємстві з врахуванням цивільної та екологічної безпеки при випуску виробів.
- Проектувати, розраховувати системи управління виробничим устаткуванням, технологічними процесами, машинами, установками для виконання наукових експериментів.
- Здійснювати управління проектами, проводити маркетингову діяльність, організовувати роботу наукових, проектних і виробничих підрозділів, що розробляють і проектують нові технології, вироби, устаткування та оснащення.
- Проектувати та створювати реляційні бази даних для вирішення окремих задач технології; використовувати бази даних та системи керування базами даних у спеціалізованих системах автоматизованого проектування конструкторсько-технологічного та управлінського спрямування.
- Здійснювати оптимальний вибір обладнання та технології функціонування.
- Аналізувати технологічні процеси виготовлення виробів з точки зору їх метрологічного забезпечення; синтезувати схеми контролю параметрів якості виробів; проектувати раціональні засоби технічного контролю; оформляти технологічну документацію на заходи технічного контролю виробів.
- Застосовувати сучасні методи та прийоми наукових досліджень; розв’язувати задачі пов’язані з дослідженням процесів оброблення виробів; застосовувати математичні методи планування та проведення експериментів і опрацювання результатів дослідження;
- Виконувати обґрунтований вибір оптимальних параметрів, здійснювати розрахунки при проектуванні технологічного процесу та транспортних систем для виготовлення.
- Розробляти технологічні процеси із врахуванням можливості їх механізації, автоматизації та управління; проектувати технологічне оснащення для підприємств переробки харчових продуктів; проводити техніко-економічний аналіз варіантів та здійснювати вибір оптимальних.
- Розробляти заходи із забезпечення професійної безпеки на підприємстві з врахуванням цивільної та екологічної безпеки при випуску виробів.
- Проектувати, розраховувати системи управління виробничим устаткуванням, технологічними процесами, машинами, установками для виконання наукових експериментів.
- Здійснювати управління проектами, проводити маркетингову діяльність, організовувати роботу наукових, проектних і виробничих підрозділів, що розробляють і проектують нові технології, вироби, устаткування та оснащення.
- Проектувати та створювати реляційні бази даних для вирішення окремих задач технології; використовувати бази даних та системи керування базами даних у спеціалізованих системах автоматизованого проектування конструкторсько-технологічного та управлінського спрямування.
- Здійснювати оптимальний вибір обладнання та технології функціонування.
- Аналізувати технологічні процеси виготовлення виробів з точки зору їх метрологічного забезпечення; синтезувати схеми контролю параметрів якості виробів; проектувати раціональні засоби технічного контролю; оформляти технологічну документацію на заходи технічного контролю виробів.
- Застосовувати сучасні методи та прийоми наукових досліджень; розв’язувати задачі пов’язані з дослідженням процесів оброблення виробів; застосовувати математичні методи планування та проведення експериментів і опрацювання результатів дослідження;
- Виконувати обґрунтований вибір оптимальних параметрів, здійснювати розрахунки при проектуванні технологічного процесу та транспортних систем для виготовлення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: Пакувальне обладнання; Обладнання для дозування матеріалів.; Технологія пакування та зберігання пакованої продукції.
Кореквізити: Автомати та автоматичні лінії пакування. Програмування і комп’ютерні технології у виробництві
Кореквізити: Автомати та автоматичні лінії пакування. Програмування і комп’ютерні технології у виробництві
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні основи технології переробки харчових продуктів. Основні засоби процесів пакування. Вимоги‚ що ставляться до упаковки для харчових продуктів. Технологічні особливості виробництва і зберігання харчових продуктів. Вплив зовнішнього середовища на зберігання харчових продуктів та санітарно-гігієнічні вимоги. Методи оцінки властивостей полімерних і комбінованих матеріалів. Споживча упаковка для неконсервованих харчових продуктів. Упаковка гігроскопічних продуктів. . Пакування хлібобулочних, борошняних і кондитерських виробів. Пакування напоїв. Пакування свіжих фруктів, ягід і овочів. Технологічні особливості пакування м'ясних, молочних та рибних продуктів. . Особливості пакування м’ясних продуктів. Пакування молочних продуктів. Пакування рибних продуктів. Споживчі упаковки для консервованих продуктів. Пакування зневоднених продуктів. Пакування продуктів дитячого і дієтичного харчування. Пакування кави та кавових продуктів. Пакування ароматомістких продуктів. Пакування заморожених продуктів. Пакування продуктів, що консервуються без нагрівання в упакованому виді. Пакування продуктів соління, маринування, квашення. Упаковки для харчових продуктів, що пастеризуються і стерилізуються термічним впливом в пакованому виді. Пакування продуктів у полімерній упаковці на технологічному обладнанні. М'яка тара для стерилізації. Пакування з вакуумуванням. Технологічне обладнання для пакування харчових продуктів.
Рекомендована література:
1. Товаржицький Л.Л., Бухкало С.І., Капустенко П.О. , Орлова С.І. Загальна технологія харчових виробництв у прикладах і задачах. Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. -496 с.
2. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування / А.І. Соколенко, В.Б. Кості, К.В. Васильківський, О.Ю. Шевченко, В. Й. Лензіон, В.Г. Резнік / За ред.. А.І. Соколенка. –К.: АртЕк, 2000. -306с.
3. Берник П.С., та інш. Механічні процеси і обладнання переробного та харчового виробництва: Навч.
посібник / П.С. Берник, З.А. Стоцько, І.П. Паламарчук, В.В. Яськов, І.А. Зозуляк. —
Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2004. — 336 с.
4. Мирончик В.Г., Орлов Л.О., Українець А.І. та ін. Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості. Навчальний посібник. –Вінниця: Нова книга, 2004.-288с.
5. Соколенко А.І., Яровий В.Л., Піддубник В.А., Васильківський К.В., М 74 Шевченко О.Ю. Моделювання процесів пакування./ За редакцією Соколенка А.І./Підручник. – Вінниця: Нова Книга, 2004 – 272с.
2. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування / А.І. Соколенко, В.Б. Кості, К.В. Васильківський, О.Ю. Шевченко, В. Й. Лензіон, В.Г. Резнік / За ред.. А.І. Соколенка. –К.: АртЕк, 2000. -306с.
3. Берник П.С., та інш. Механічні процеси і обладнання переробного та харчового виробництва: Навч.
посібник / П.С. Берник, З.А. Стоцько, І.П. Паламарчук, В.В. Яськов, І.А. Зозуляк. —
Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2004. — 336 с.
4. Мирончик В.Г., Орлов Л.О., Українець А.І. та ін. Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості. Навчальний посібник. –Вінниця: Нова книга, 2004.-288с.
5. Соколенко А.І., Яровий В.Л., Піддубник В.А., Васильківський К.В., М 74 Шевченко О.Ю. Моделювання процесів пакування./ За редакцією Соколенка А.І./Підручник. – Вінниця: Нова Книга, 2004 – 272с.
Методи і критерії оцінювання:
- письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%); - підсумковий контроль ( Диференційний залік): письмово-усна форма (70%).