Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Автоматизація та оптимізація технологічних процесів харчової та переробної промисловості

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.151.03.E.51
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: професор, д.т.н. Фединець Василь Олексійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знати властивості технологічних процесів, як об’єктів автоматичного керування; способи та принципи автоматизації типових харчових і переробних технологічних процесів та сучасні схеми їх автоматизації.
- уміти розробляти математичні моделі об’єктів керування; обгрунтовувати об’єм автоматизації конкретного об’єкта керування та синтезувати оптимальні схеми автоматизації для технологічних об’єктів з врахуванням конкретних умов їх роботи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
–теорія автоматичного керування, технологічні вимірювання і прилади, технологічні об’єкти та процеси виробництв, автоматизація технологічних процесів
Короткий зміст навчальної програми:
Автоматизація технологічних процесів у виробництві борошна. Автоматизація процесів хлібопекарного виробництва. Автоматизація процесів у виробництві спирту, пива, лікеро-горілчаних виробів та у виноробстві. Автоматизація технологічних процесів у виробництві хлібопекарних дріжджів
Рекомендована література:
1. Гармаш И.И. Автоматизация технологических процес сов в производстве солодовых экстрактов и безалкогольных напитков. – К.: Урожай, 1990.- 136 с.
2. Х. Бердичевський, В.І. Карсекін. Технологія виробництва спиртових напоїв.- К.: Урожай, 2004, 192 с.
3. Домарецький В.А. Технологія солоду і пива: Підручник для студентів.- К.: Урожай, 1999.- 544 с.
Методи і критерії оцінювання:

Поточний контроль (30%): письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування;
Підсумковий контроль (70%, контрольний захід, екзамен); письмово-усна форма (70 %).

Автоматизація та оптимізація технологічних процесів харчової та переробної промисловості (курсовий проект)

Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.151.03.E.56
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: професор, д.т.н. Фединець Василь Олексійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- практичне засвоєння методів та принципів синтезу систем автоматизації;
- вибір критеріїв та способів мінімізації енергетичних і матеріальних затрат;
- розроблення алгоритмів оцінювання метрологічних та технічних характеристик контурів регулювання;
- вироблення навичок проектування функціональних схем автоматизації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
– пререквізити: - теорія автоматичного керування, технологічні вимірювання і прилади, технологічні об’єкти та процеси виробництв, автоматизація технологічних процесів та виробництв
Короткий зміст навчальної програми:
Пояснювальна записка: вступ, аналіз технологічного процесу як об’єкта керування (опис технологічного процесу, матеріальний та тепловий баланси, технологічна карта, структурна схема взаємозв'язку між параметрами процесу), техніко-економічне обґрунтування функціональної схеми автоматизації, обґрунтування вибору технічних засобів автоматизації, розрахунок та моделювання системи автоматичного регулювання, опис схем автоматизації, специфікація засобів автоматизації, висновки, список літератури. Перелік графічних матеріалів. Функціональна схема автоматизації, електрична схема під’єднання мікропроцесорних засобів, програма функціонування мікропроцесорного контролера, моделювання та дослідження контуру регулювання.
Рекомендована література:
. Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни “Автоматизація та оптимізація хіміко-технологічних процесів для студентів інженерного рівня підготовки спеціальності 7.092501” “Автоматизоване управління техно-логічними процесами” спеціалізації 7.092501.04 “Автоматизоване управління хііміко-технологічними процесами і виробництвами” / Фединець В.О., Юсик Я.П.- Львів, НУ «Львівська політехніка», 2009. – 20с.
Методи і критерії оцінювання:
- Підсумковий контроль (100%, контрольний захід, залік); усна форма (100 %).