Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Навчальна дисципліна
Автоматизація технологічних процесів хімічних та харчових виробництв
Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.01.E.89
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Юсик Ярослав Петрович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знати призначення, принципи побудови і функціонування систем автоматизації технологічних процесів хімічних та харчових виробництв;
- знати типові контури регулювання параметрів хімічних та харчових виробництв (витрати, тиску, рівня, температури, показників якості).
- знати властивості технологічних процесів як об’єктів керування, способи та принципи керування ними;
- знати типові схеми автоматизації механічних, гідромеханічних, теплових, масообмінних та інших технологічних процесів хімічних та харчових виробництв;
- уміти проводити аналіз технологічних процесів хімічних та харчових виробництв як об’єктів автоматичного керування та визначати координати керування об’єктами;
- уміти виконувати аналіз існуючих схем автоматизації об'єктів керування та визначати недоліки цих схем;
- уміти синтезувати схеми автоматизації технологічних об'єктів керування хімічних та харчових виробництв, які враховують конкретні умови роботи та накладені обмеження на їх роботу.
- знати типові контури регулювання параметрів хімічних та харчових виробництв (витрати, тиску, рівня, температури, показників якості).
- знати властивості технологічних процесів як об’єктів керування, способи та принципи керування ними;
- знати типові схеми автоматизації механічних, гідромеханічних, теплових, масообмінних та інших технологічних процесів хімічних та харчових виробництв;
- уміти проводити аналіз технологічних процесів хімічних та харчових виробництв як об’єктів автоматичного керування та визначати координати керування об’єктами;
- уміти виконувати аналіз існуючих схем автоматизації об'єктів керування та визначати недоліки цих схем;
- уміти синтезувати схеми автоматизації технологічних об'єктів керування хімічних та харчових виробництв, які враховують конкретні умови роботи та накладені обмеження на їх роботу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
- теорія автоматичного керування;
- технологічні вимірювання та прилади в хімічних і харчових виробництвах;
- технічні засоби автоматизації;
- виконавчі механізми та регулюючі органи;
- ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів хімічних та харчових виробництв;
Кореквізити:
- технологічні об’єкти та процеси хімічних та харчових виробництв;
- проектування систем автоматизації хімічних та харчових виробництв.
- теорія автоматичного керування;
- технологічні вимірювання та прилади в хімічних і харчових виробництвах;
- технічні засоби автоматизації;
- виконавчі механізми та регулюючі органи;
- ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів хімічних та харчових виробництв;
Кореквізити:
- технологічні об’єкти та процеси хімічних та харчових виробництв;
- проектування систем автоматизації хімічних та харчових виробництв.
Короткий зміст навчальної програми:
Класифікація систем автоматизації технологічних процесів хімічних та харчових виробництв. Типові контури регулювання параметрів хімічних та харчових виробництв.
Автоматизація механічних процесів (автоматизація процесів транспортування матеріалів; автоматизація процесів подрібнення твердих матеріалів; автоматизація процесів зважування та дозування матеріалів).
Автоматизація гідромеханічних процесів (автоматизація процесів переміщення рідин та газів; автоматизація процесів змішування газів та рідин)
Автоматизація процесів нагрівання та охолодження (автоматизація теплообмінників змішування, кожухотрубних теплообмінників, конденсаторів, рибойлерів та холодильників).
Автоматизація печей (автоматизація трубчатих нагрівальних печей нафтохімічної промисловості, скловарних печей, хлібопекарних печей.)
Автоматизація процесів випарювання в установках неперервної та періодичної дії.
Автоматизація процесів сушіння в хімічній та харовій промисловості (барабанні сушарки, стрічкові сушарки, сушарки киплячого шару, сушарки для зерна та солоду).
Автоматизація процесів ректифікації (одноколонні неперервно діючі установки хімічної промисловості та брагоректифікаційні установки спиртової промисловості).
Рекомендована література:
1. Стенцель Й.І., Поркуян О.В. Автоматизація технологічних процесів хімічних виробництв. Підручник. - Луганськ.: Вид-во Східноукр. нац. ун-ту, 2010. - 302 с.
2. Ладанюк А.П., Трегуб В.Г., Ельперін І.В. Автоматизація технологічних процесів і виробництв харчової промисловості. - К.: Аграрна освіта, 2001. - 224 с.
3. Шувалов В.В., Огаджанов Г.А., Голубятников В.А. Автоматизация производственных процессов в химической промышленности. - М.: Химия, 1991. - 480 с.
4. Автоматическое управление в химической промышленности : Учебник для вузов. Под ред. Е.Г. Дудникова. - М.: Химия, 1987. - 368с.
5. Широков Л.А. Автоматизация производственных процессов и АСУ ТП в пищевой промышленности. - М.: Агропромиздат, 1986. - 311 с.
6. Основы автоматизации технологических процессов пищевых производств. Под ред. В. А. Соколова. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. - 400 с.
2. Ладанюк А.П., Трегуб В.Г., Ельперін І.В. Автоматизація технологічних процесів і виробництв харчової промисловості. - К.: Аграрна освіта, 2001. - 224 с.
3. Шувалов В.В., Огаджанов Г.А., Голубятников В.А. Автоматизация производственных процессов в химической промышленности. - М.: Химия, 1991. - 480 с.
4. Автоматическое управление в химической промышленности : Учебник для вузов. Под ред. Е.Г. Дудникова. - М.: Химия, 1987. - 368с.
5. Широков Л.А. Автоматизация производственных процессов и АСУ ТП в пищевой промышленности. - М.: Агропромиздат, 1986. - 311 с.
6. Основы автоматизации технологических процессов пищевых производств. Под ред. В. А. Соколова. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. - 400 с.
Методи і критерії оцінювання:
- Поточний контроль (30%): письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування;
- підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен); письмово-усна форма (70 %).
- підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен); письмово-усна форма (70 %).
Автоматизація технологічних процесів хімічних та харчових виробництв (курсовий проект)
Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.01.E.92
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Юсик Ярослав Петрович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- набуття умінь і навиків для вирішування завдань, пов’язаних з автоматизацією технологічних процесів хімічних та харчових виробництв;
- набуття навиків аналізу окремих технологічних апаратів і технологічного процесу в цілому як об’єктів автоматизації;
- практичне засвоєння методів та принципів синтезу систем автоматизації;
- вироблення навичок синтезу і проектування функціональної схеми автоматизації;
- уміння вибирати технічні засоби автоматизації для побудови синтезованих систем автоматизації з врахуванням технологічних особливостей процесу.
- набуття навиків аналізу окремих технологічних апаратів і технологічного процесу в цілому як об’єктів автоматизації;
- практичне засвоєння методів та принципів синтезу систем автоматизації;
- вироблення навичок синтезу і проектування функціональної схеми автоматизації;
- уміння вибирати технічні засоби автоматизації для побудови синтезованих систем автоматизації з врахуванням технологічних особливостей процесу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
- теорія автоматичного керування;
- технологічні вимірювання та прилади в хімічних і харчових виробництвах;
- технічні засоби автоматизації;
- виконавчі механізми та регулюючі органи;
- ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів хімічних та харчових виробництв;
Кореквізити:
- технологічні об’єкти та процеси хімічних та харчових виробництв;
- проектування систем автоматизації хімічних та харчових виробництв.
- теорія автоматичного керування;
- технологічні вимірювання та прилади в хімічних і харчових виробництвах;
- технічні засоби автоматизації;
- виконавчі механізми та регулюючі органи;
- ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів хімічних та харчових виробництв;
Кореквізити:
- технологічні об’єкти та процеси хімічних та харчових виробництв;
- проектування систем автоматизації хімічних та харчових виробництв.
Короткий зміст навчальної програми:
Пояснювальна записка:
Вступ.
1. Аналіз технологічного процесу як об’єкта керування (опис технологічного процесу; теоретичні основи технологічного процесу в окремих технологічних апаратах і машинах; матеріальний та тепловий баланси технологічного об’єкта; визначення і аналіз факторів, що впливають на технологічний процес; обґрунтування номінальних значень параметрів технологічного процесу; технологічна карта; складання структурної схеми взаємозв’язку між технологічними параметрам об’єкта).
2. Розроблення системи автоматичного керування технологічним процесом (аналіз структурної схеми взаємозв’язку між технологічними параметрами об’єкта; аналіз статичних та динамічних характеристик об’єкта по окремих каналах зв’язку; обґрунтування і вибір координат вимірювання, контролю, сигналізації, дистанційного керування, захисту, блокування та регулювання; визначення функціональних ознак систем автоматизації; порівняльний аналіз існуючих схем автоматизації технологічного процесу; синтез оптимальної спрощеної системи автоматизації для заданих умов роботи об’єкта; вибір технічних засобів автоматизації; специфікація на засоби автоматизації; опис функціональної схеми автоматизації).
3. Розрахунок системи автоматичного регулювання (розрахунок основних параметрів технологічного об'єкта керування; вибір і обґрунтування параметрів перехідного процесу контуру регулювання та типу перехідного процесу; визначення закону регулювання; розрахунок оптимальних настроювальних параметрів регулятора; побудова перехідних процесів розрахованої системи автоматичного регулювання).
Висновки.
Перелік графічних матеріалів. Функціональна схема автоматизації.
Рекомендована література:
1. Автоматизація технологічного процесу: Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни "Автоматизація технологічних процесів та виробництв" для студентів напряму підготовки 6.050202 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології" / Укл. Я.П. Юсик, В.О. Фединець., І.С. Васильківський - Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2016. - 25 с.
Методи і критерії оцінювання:
Підсумковий контроль (контрольний захід - залік); усна форма (100 %).