Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи мікробіології

Спеціальність: Екологія
Код дисципліни: 6.101.00.O.31
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Екологія та збалансоване природокористування
Лектор: д.т.н., доцент Попович Олена Романівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• загальні закони біологічного розвитку організмів;
• методи екологічних та біологічних досліджень;
• загальна класифікація мікроорганізмів та вплив на них абіотичних та біотичних факторів;
• вміти використовувати документи державного регулювання в галузі використання мікробіології в практиці виробництва та зберігання харчових продуктів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Біологія;
• Вступ до фаху;
• Хімія з основами біогеохімії.
Короткий зміст навчальної програми:
Мікроорганізми у виробництві та зберіганні харчової продукції. Організація та життєдіяльність бактерій, дріжджів, плісеневих грибів. Фактори впливу на життєдіяльність мікроорганізмів в процесі виробництва харчових продуктів. Патогенні мікроорганізми. Мікрофлора продуктів харчування. Значення мікроорганізмів для біосфери.
Рекомендована література:
1. Векірчик К.М. Мікробіологія з основами вірусології. Підручник. – К.: Либідь, 2001. – 312 c.
2. Мікробіологія: Підручник // В.К. Позур, М.Г. Сергійчук. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2005. – 456 с.
3. Про безпечність та якість харчових продуктів: Закон України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1998. – № 19. – Ст. 98.
Методи і критерії оцінювання:
• Поточний контроль, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)