Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Екобезпека продовольчої сировини та харчових продуктів
Спеціальність: Екологічний контроль і аудит
Код дисципліни: 7.101.02.E.33
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Екологія та збалансоване природокористування
Лектор: к.т.н., асистент Тимчук Іван Степанович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Надання майбутнім фахівцям знань щодо сучасних напрямків харчової токсикології та екології людини, пов'язаних із проблемами забруднення навколишнього середовища, що є потенційним джерелом забруднення продовольчої сировини й продуктів харчування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Хімія
• Біологія
• Мікробіологія
• Біологія
• Мікробіологія
Короткий зміст навчальної програми:
Поняття якості, безпеки та медико-біологічних вимог до продовольчої сировини і харчових продуктів. Поняття про генетично-модифіковані організми. Класифікація шкідливих компонентів продовольчої сировини і харчових продуктів. Класифікація видів небезпек за ступенем ризику. Біологічні контамінанти і специфічна мікрофлора харчових продуктів. Фітотоксини продовольчої сировини. Ендогенні і екзогенні контамінанти харчових продуктів. Радіаційна безпека харчових продуктів. Трансгенна сировина в харчових продуктах.
Рекомендована література:
1. Плахотін В.Я., Тюрікова І.С., Хомич Г.П. Теоретичні основи харчових виробництв. –Київ: Центр навчальної літератури, 2006. –640 с.
2. Основи фізіології, гігієни та безпеки харчування: Навч. посіб: У 2 ч. –Ч . ІІ. Основи гігієни та безпеки харчування /О.М. Царенко, М.І. Машкін, Л.Ф. Павлоцька та ін. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2004. – 278 с.
3. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Димитрієвич Л.Р. Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів: Навчальний посібник. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2007. – 441 с.
2. Основи фізіології, гігієни та безпеки харчування: Навч. посіб: У 2 ч. –Ч . ІІ. Основи гігієни та безпеки харчування /О.М. Царенко, М.І. Машкін, Л.Ф. Павлоцька та ін. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2004. – 278 с.
3. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Димитрієвич Л.Р. Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів: Навчальний посібник. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2007. – 441 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Поточний контроль, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)