Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Голова ЛОДА зустрівся з членами Ради ректорів Львівщини

7 лютого 2012, 09:36
Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

3 лютого в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулась зустріч голови Львівської облдержадміністрації Михайла Костюка із членами Ради ректорів ВНЗ ІІІ–IV рівнів акредитації Львівської області. Розпочинаючи діалог з очільниками вищих навчальних закладів, Михайло Костюк наголосив на необхідності проведення широкого громадського діалогу з проблем побудови гармонійних і конструктивних суспільних відносин в регіоні. І тут важлива роль належить освітньо-науковій еліті, людям, котрі мають великий неоціненний досвід з розв’язання актуальних проблем розвитку Львівщини.

– Нині в Україні всі галузі реформуються, – відзначив Михайло Костюк. – Не є винятком і освітньо-наукова сфера. Ми робитимемо все для того, аби реформи у цій важливій сфері проходили ефективно, в результаті чого навчальні заклади отримали б очевидний позитив. Гадаю, ми спроможні напрацювати низку заходів щодо докорінного поліпшення рівня освітньої роботи на Львівщині.

Звертаючись до очільника області, ректор Національного університету «Львівська політехніка», голова Ради ректорів Львівщини професор Юрій Бобало наголосив:

– Дуже приємно, що ви розумієте, якою важливою сферою для нашого регіону є освіта і наука. Так, головним питанням для кожного університету є підготовка висококваліфікованих кадрів. Але це значною мірою залежить від достатнього і вчасного фінансування. На жаль, тут є чимало проблем.

Промовець зачепив низку актуальних питань, пов’язаних з фінансуванням університетів, які можна розв’язати лише на вищому державному рівні. Він також звернув увагу на основні проблемні питання розвитку вищої освіти Львівщини: Це, насамперед, відсутність сучасного Закону України «Про вищу освіту», дефіцит бюджетних коштів на оплату комунальних послуг, стипендій, заробітних плат, недостатня фінансова підтримка у проведенні ремонтів гуртожитків до ЄВРО–2012.

Чимало думок Юрій Бобало висловив щодо розв’язання такого болючого питання як працевлаштування випускників ВНЗ. Участь в обговоренні проблем реформування освітньо-наукової галузі взяли ректор Національного лісотехнічного університету України професор Юрій Туниця, ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького академік Борис Зіменковський, ректор Львівського інституту економіки і туризму професор Ігор Бочан, ректор Львівського інституту менеджменту професор Петро Яницький. Вони окреслили низку питань, які потребують розв’язання та підтримки. Зокрема, це активна співпраця з промисловими підприємствами та бізнесовими структурами щодо забезпечення багаторівневого фінансування освіти, зменшення податкового тиску на заклади освіти, боротьба з корупцією у стінах ВНЗ, проведення системних змін в законодавстві України. На завершення голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк висловив сподівання на серйозний діалогу влади, освітян і підприємницького середовища. Бізнес не повинен боятися робити інвестиції у вищу освіту регіону.