Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Львівська Політехніка започаткувала Академічні читання

11 квітня 2012, 14:50
Прес-служба Львівської політехніки

Цими днями у Національному університеті «Львівська політехніка» вперше відбулися Академічні читання. І присвячене це поважне зібрання було багатій науковій спадщині та світлій пам’яті видатного українського вченого-фізика члена-кореспондента НАН України, доктора фізико-математичних наук, професора, двічі лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Корнія Денисовича Товстюка. 22 березня йому виповнилося б 90 років.

Професор Корній Товстюк був знаним в Україні і далеко за її межами як блискучий вчений, талановитий педагог і вихователь студентської молоді, чудовий організатор вітчизняної науки і виробництва, видатний громадський діяч, котрий зробив значний внесок у становлення незалежної Української держави. За своє довге творче життя він підготував 56 кандидатів наук, з яких понад 20 у подальшому стали докторами наук. Упродовж тривалого часу Корній Денисович працював професором кафедри напівпровідникової електроніки Львівської політехніки, був головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій технічного та фізико-математичного профілів.

Ювілейні академічні читання на честь знаного науковця відбулися у актовій залі головного корпусу університету. За велелюдного зібрання викладачів і студентів, гостей з навчальних та наукових інституцій у читаннях взяли участь визнані вчені з різних міст України – Львова, Києва, Чернівців та Ужгорода. Про професора Корнія Товстюка, його наукову спадщину говорили академік, почесний директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України, професор Ігор Юхновський, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, колишній аспірант К.Д. Товсюка, професор Степан Мельничук, член-кореспондент НАН України, завідувач відділу квантової статистики Інституту фізики конденсованих систем, професор Ігор Стасюк.

Добре слово про свого наставника і вчителя сказали його численні учні завідувач кафедри фізики напівпровідників Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Йосип Стахіра, завідувач кафедри фотоніки Національного університету «Львівська політехніка», професор Ярослав Бобицький, професор кафедри оптики Ужгородського національного університету, професор Дарія Берча, професор кафедри фізичного матеріалознавства та прикладної фізики Національного університету «Львівська політехніка» Богдан Лукіянець. Не менш хвилюючими були виступи під час читань вчених, які свого часу плідно співпрацювали з Корнієм Денисовичем: голови відділу фізики і технології фотоелектричних і магнітоактивних матеріалів Інституту проблем матеріалознавства імені І.М. Францевича НАН України професор Георгія Лашкарьова, провідного наукового працівника цього ж інституту Олександра Дмитрієва, професора кафедри прикладної фізики Ужгородського національного університету Івана Неболи.

Академічні читання у Львівській політехніці, запевнив перший проректор університету професор Володимир Павлиш, надалі стануть традиційними і будуть присвячені іншим видатним постатям вітчизняної науки.