Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Доцент Університету Любов Янків-Вітковська: на Землі з’явилося полярне сяйво там, де його ніколи не бачили

23 грудня 2015, 13:12
За матеріалами ЗІК

22 грудня – найкоротший день у 2015 році, зимове сонцестояння. Цей день означає початок астрономічної зими. Про це у коментарі IA ZIK повідомила голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська.

– Цей день є початком астрономічної зими. 22 грудня о 8:48 за київським часом така зима розпочалася. Сонце, яке рухається по своїй екліптиці, перебуває у найнижчому положенні відносно небесного екватора. І вже завтра Сонце буде трішечки вище. Як кажуть у народі, відзавтра день буде настільки довшим, наскільки когут від порога скочить, – розповіла вона.

Науковець зауважила, що відтепер кожен наступний день буде ставати довшим на кілька секунд. А вже 21 березня тривалість дня буде дорівнювати тривалості ночі. Відчутно тривалість дня збільшиться приблизно у кінці січня.

За словами Любові Янків-Вітковської, зорі не впливають на те, що початок зими в останні роки відносно теплий. Проте, тут свою роботу робить космічна погода.

– Це залежить від проявів активності на Сонці. Сьогодні вже грудень, тож теоретично мав би бути сніг. Але в останні роки погода змінюється – після тепла різко приходить похолодання, а потім знову непередбачувано теплішає. Це пов’язано з глобальними змінами. Наприклад, два дні тому відбувся геомагнітний шторм. На Сонці викиди сонячної речовини посприяли тому, що в атмосфері Землі зі сторони Канади з’явилася геомагнітна буря. Свідченням цього стало те, що полярні сяйва, які зазвичай видно лише на Південному та Північному полюсах, можна було спостерігати майже по всій території Канади, – зазначила експерт.