Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Ідея золотого перерізу та новаторство в архітектурі: професор Олег Боднар представив англомовну монографію

30 жовтня 2015, 09:17
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

Професор кафедри дизайну та основ архітектури Львівської політехніки Олег Боднар, представив англомовне видання власної монографії «Золотий переріз і неевклідова геометрія в науці та мистецтві», а також ознайомив присутніх із фотовиставкою своїх архітектурних розробок.

У праці викладено ідею взаємодії науки та мистецтва, пізнання світу через пошук гармонії і досконалості, історичну інформацію про розвиток геометричних ідей у науці і мистецтві, еволюцію просторових уявлень, їхні особливості і роль у науковому світогляді ХХ століття.

Від часів Піфагора вчені вважали гармонійним поділ, під час якого менша частина відноситься до більшої, як більша – до всього цілого. В епоху Відродження Леонардо да Вінчі назвав такий поділ золотим перерізом, а Лука Пачолі – божественною пропорцією. Деякі сучасні вчені впевнені: настав момент, коли золотий переріз повинен стати лідером у єдиній науці майбутнього.

Цієї позиції дотримується й архітектор-дизайнер, проектант, науковець і педагог Олег Боднар. Сучасники називають його представником плеяди експериментаторів, вільно налаштованих фахівців, які свого часу не вписувалися у радянську систему типового проектування. На проблеми прямокутних однотипних масових будівель учений реагував своїми новаторськими творчими ідеями, створив унікальну серію експериментальних проектів, які демонструють можливості застосування геометричних структур в архітектурному формотворенні. Фотографії деяких цих праць можна переглянути у холі перед актовою залою головного корпусу Політехніки.