Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Магістрантка ІГСН Христина Забавська: формула успіху – наполегливість + підтримка + любов до своєї справи

30 грудня 2015, 09:50
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

Успішна студентка ІГСН Христина Забавська давно зрозуміла, що її найбільше зацікавлення – наукова робота. Тепер вона навчається в магістратурі, готується до вступу в аспірантуру та виховує піврічну донечку.

Почала із зацікавлення іноземною

Коли після закінчення школи треба було вирішувати, куди вступати, Христина обрала міжнародні відносини у Львівській політехніці.

– Вже на той час мені подобалося вивчати іноземну мову. Я дізналася, що на міжнародних відносинах в ІГСН цій дисципліні приділяють багато уваги. Справді, ми поглиблено вчимо англійську, два з половиною роки мали курс німецької. До того ж, у дипломі зазначають «перекладач», – розповідає студентка.

Христині до вподоби не лише вдосконалювати англійську, а й спілкуватися з іноземцями, а така нагода за роки бакалаврату була не раз – це лекції викладача-іноземця, спілкування з ним та з представниками делегацій інших країн:

– Коли вони приїздять до Політехніки, то саме наших студентів залучають до зустрічей, що свідчить про те, що ми іноземну знаємо дуже добре.

На думку Христини, за спеціальністю «міжнародні відносини» можна працювати від перекладача до аташе, зрештою, й у сфері журналістики та правознавства. Щоб бути добрим фахівцем із міжнародних відносин, необхідні знання не лише іноземної, а й суспільних наук – треба бути обізнаним у тому, що відбувається в нашій країні, які її відносини з іншими державами. Також треба мати глибокі аналітичні знання, вміти аналізувати, робити певні висновки, аргументувати свою позицію, висловлювати думки.

У науку – з першого курсу

Христині Забавській подобається бути науковим пошуковцем, відкривати щось нове. Це вона зрозуміла з першого курсу, коли почала брати участь у конференціях, семінарах, писати наукові праці. Ще на бакалавраті почала створювати різноманітні формули у політології, зіставляти факти та явища. Дівчині подобається вивчати систему стримувань і противаг у політології, загалом усе, що стосується політичної системи.

На третьому та четвертому курсах Христина брала участь в олімпіаді з політології, на університетському рівні здобула перші місця, а на всеукраїнському – спочатку четверте, а останнього разу – перше. Також двічі перемагала у студентських університетських наукових конференціях. Зараз для наукових досліджень бачить актуальну тему, що стосується конфлікту на сході України. На цю тематику має намір написати кілька фахових статей, зокрема дослідити, як проблематика сходу впливає на хід міжнародних подій.

Закономірно, що Христина, пізнавши цікавий світ науки, після завершення магістратури планує вступити до аспірантури і провадити наукову діяльність.

– Водночас бачу себе перекладачем у якійсь компанії, адже переклад мені також близький. Ще не знаю, як, але ці два бажання – наукову роботу і переклад – хотілося б поєднати, – ділиться намірами дівчина.

Успішне навчання – це наполегливість

Христина Забавська з першого курсу отримує підвищену стипендію, а на третьому її відзначили стипендією Обласної ради.

– Роки на бакалавраті були успішні, насичені не лише навчанням, а й різними цікавими заходами, подіями, спілкуванням з однокурсниками, спільними поїздками в Карпати. Наш куратор Микола Бучин зорганізовував нас, подавав цікаві ідеї, спонукав до ініціативи. Цей час пролетів швидко і, якщо відверто, я дуже-дуже за тим сумую. Тепер розумію, як треба цінувати, коли маєш час на все, – каже Христина.

Дівчина згадує навчальну поїздку до Московського університету, лекції і семінари, які там відбулися, перекладацьку виробничу практику, спілкування з представниками посольств та іноземних делегацій.

– Чи важко завжди вчитися на високі бали?

– Так, вчитися важко, але якщо ти вже вступив до університету, маєш визначену ціль, то тепер головне – не здаватися, не лінуватися, вірити в себе. Мені власне допомагає віра в те, що можу зробити.

– А як вдається поєднувати успішне навчання і сім’ю?

– Доволі складно. Я у шлюбі два роки. Чоловік – програміст, теж вчився у Політехніці. Колись я любила вишивати. Тепер багато мого часу потребує дитина. Але я маю підтримку рідних, чоловіка. Мої батьки працюють в іншій області, тому коли треба залишити дитину, виручає мій дідусь або свекруха. Я не лінуюся, стараюся чітко розподіляти свій час, тому маю його на сім’ю, господарство і навчання.

– Яка Ваша формула успіху?

– Наполегливість + підтримка + любов до своєї справи. І те, у що вкладаєш сили та час, ти повинен любити, інакше не будеш успішний.