Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Миколай для особливих дітей: політехніки допомагають школам-інтернатам у Брюховичах та Краківці

24 грудня 2015, 16:57
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

Святий Миколай не оминає жодну дитину, а, щоб встигнути закупити подарунки для всіх у святого є чимало помічників. Нещодавно в одному з чисел нашої газети ми писали про ініціативу Студентського братства Львівщини, а зокрема його осередку Львівської політехніки про допомогу дітям зі спеціалізованої школи-інтернату № 104, що у Брюховичах. Так ось, Миколай провідав діточок і залишив чимало гарних подарунків.

Наша редакція доєдналася до ініціативних братчиків і вже вдруге допомагала зі збором подарунків. Цього разу ми придбали потрібні дарунки для двох семикласників: взуття, спортивний костюм, штани, маєчки, шкарпетки, футбольний м’яч, багато іграшок і трохи канцтоварів. А завдяки доброчинній підтримці від львів’янки, яка побажала залишитися інкогніто, змогли прикупити ще додатково для інших дітей фрукти, білизну, дещо з одягу та іграшок.

Та в ідеї творення свята для особливих дітей Братство не єдине. Так цьогоріч схожу акцію провели студенти Інституту підприємництва і перспективних технологій.

– Ми не вперше організовуємо благодійницьке свято Миколая, але вперше долучилися до ініціативи декількох волонтерів, які організовують свято Миколая для дітей зі школи-інтернату для неповносправних дітей у Краківці. Завчасно з’їздили туди, щоб зібрати в дітей листи з побажаннями. Зазвичай ми збирали кошти і надсилали в різні інтернати, щоб там керівництво купувало дітям, що необхідно. Це організовували активісти колегії та профбюро нашого інституту. Ми купляли одяг, взуття, книжки, канцтовари. На кожен потік роздавали по листу (загалом їх було сім), допомагали нам також і викладачі, – розповів четвертокурсник ІППТ Роман Цудний. – Ми періодично збираємо серед студентів кошти на допомогу дітям, які потребують складного лікування. Зараз уже маємо ідеї, щоб приїжджати до Краківця частіше. Цього разу їхали на їхнє свято Миколая, і, як волонтери, проводили різні ігри, які готував психолог, щоб залучити всіх дітей. Також із нами був художник, який розмальовував дітям обличчя, перетворюючи їх в різних казкових персонажів.

Ініціаторами цієї акції другий рік поспіль була група молодих волонтерів. До цього їх спонукнуло недостатнє забезпечення дітей в Краковецькому інтернаті, порівняно зі схожими львівськими закладами. Зараз уже мають ідею масштабнішого проекту підтримки дітей, які виховуються в інтернатах:

– Проблема в тому, що діти після інтернатів не мають можливостей для самореалізації. Вони виходять у світ без жодної підтримки, не знають, як знайти роботу. Тому хотіли б дати змогу таким дітям відкрити себе ще в час навчання, а також, щоб потім вони мали додаткову підтримку – психологічну, фінансову, – наголосив ініціатор акції волонтер Петро Олещук.