Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Науковці обговорили історію технічної освіти у Галичині і дату заснування Львівської політехніки

3 грудня 2015, 16:04
Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

У Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася регіональна науково-практична конференція на тему «Історія технічної освіти в Галичині в ХІХ – початку ХХ століття». Її проведенню до певної міри спонукала ініціатива групи випускників Університету, зокрема голови історико-краєзнавчого товариства «Літопис» Романа Мелеха, щодо перегляду дати заснування Львівської політехніки.

Було запропоновано вважати початком її біографії як навчального закладу не 1844 рік, а 1816. Оскільки саме 7 березня 1816 року видано указ імператора Франца Йосифа І про заснування у Львові Реальної школи. Деякі університети ведуть відлік своєї біографії від створення подібних шкіл. За такою логікою наступного, 2016 року Львівська політехніка мала би відзначати своє 200-річчя.

Для глибшого вивчення цього питання кафедра Історії України та етнокомунікацій Львівської політехніки, яку очолює професор Поліна Вербицька, ініціювала проведення такої конференції і виконала левову частку підготовчої роботи. До цього долучилися також науковці Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Національної Академії Сухопутних Військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Виступаючи на конференції, ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало відзначив необхідність зосередження уваги не на датах святкування, а на результатах наукового дослідження історіографічної бази історії Університету. Він наголосив, що саме історики повинні насамперед вивчати історію навчального закладу.

З ініціативи ректора вдалося отримати з архіву Відня цікавий історичний документ. Він став вагомим аргументом у дискусії щодо дати заснування Львівської політехніки. Поліна Вербицька у своїй презентації навела уривок з Рапорту придворної навчальної комісії «Щодо заснування Реальної школи у Львові з найвищою резолюцією»: «Справа заснування у Львові Реальної школи набула широкого розголосу. Проект організації цієї школи набирає правової сили... Поки що Політехнічного інституту у Львові немає. На це треба зачекати. Натомість закладається Реальна школа, котра в змозі порадити собі з цим завданням. Пізніше влада у Львові зможе переінакшити цей навчальний заклад. Та зараз це слід залишити на боці».

Ця цитата ставить усе на свої місця. З 1816 року Реальна школа з елементами технічної освіти, а вищий навчальний заклад – від 1844 року.

На конференції йшлося також про необхідність залучення працівників усіх кафедр та інститутів до написання свої історій як складових історії Львівської політехніки загалом. Голова Асоціації випускників Університету Олег Сергєєв повідомив, що до 40-річчя його рідна кафедра АСУ видала свою історію. Там, окрім документів, вміщено усні свідчення випускників. За словами Романа Мелеха, в Інституті телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки вже 7 кафедр видали свої історії.

У рамках конференції кафедра Історії України та етнокомунікацій презентувала науково-популярне видання «Історія Львівської політехніки у пресі (1844–1900 роки)». Учасники конференції у своїй ухвалі вказали на необхідність продовжити роботу над дослідженням джерел, бібліографічних і публіцистичних матеріалів, присвячених видатним подіям і науковим школам Львівської політехніки.