Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Півстоліття прекрасної роботи: Хмельницький політехнічний коледж Університету відсвяткував ювілей

23 жовтня 2015, 08:15
Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»

Один із найкращих коледжів України – Хмельницький політехнічний, який навесні цього року ввійшов у структуру Львівської політехніки, – відзначив 50-річчя. Львівські політехніки на чолі з ректором університету привітали колег у Хмельницькому.

Національний гімн і гімн коледжу, коровай і квіти – з цих обов’язкових для кожного поважного ювілею елементів розпочались 16 жовтня урочисті збори і святковий концерт. Як нагадав директор коледжу Вадим Овчарук, навчальний заклад є одним із найстаріших на Хмельниччині, а його історія тісно пов’язана з історією області та міста: він заснований у 1965 році як електромеханічний технікум, для забезпечення кадрових потреб заводу трансформаторних підстанцій (тепер «Укрелектроапарат»). У 1991-му році один із перших у незалежній Україні отримав статус коледжу.

Нині заклад готує фахівців за сімома спеціальностями і демонструє позитивну динаміку за кількістю поданих заяв на вступ і кількістю зарахованих студентів (цьогоріч – 1-ше місце на Хмельниччині серед вишів І–ІІ рівня акредитації). ХПК може похвалитися потужною матеріально-технічною базою: 14 спеціалізованих лабораторій із сучасним устаткуванням, 14 комп’ютерних класів, навчально-виробничі майстерні. «Багатством коледжу» директор назвав й людей: викладачів (104 особи), випускників (за 50 років – понад 10 тис., серед яких успішні політики, високопосадовці, бізнесмени) і, звичайно, студентів, що добре навчаються й виборюють призові місця на різних олімпіадах, конкурсах, спортивних заходах (є переможці міжнародних чемпіонатів, члени національних збірних команд з багатьох видів спорту). Це не дивно, адже коледж має великий стадіон, спортивний майданчик з баскетболу, волейболу тощо. А недавно тут відкрили й автошколу.

З 2003-го на базі ХПК діє Навчально-консультаційний центр Львівської політехніки, що дозволило студентам коледжу отримувати ОКР «бакалавр» і «спеціаліст». Найбільша кількість випускників коледжу за 2004 – 2014 рр. отримали вищу освіту саме у Політехніці.

– Найкращі політехніки повинні бути разом. І логічно, що один із найкращих коледжів України приєднався до одного з найкращих університетів нашої держави, – сказав керівник ХПК.

– Шановні політехніки, – звернувся до присутніх ректор університету професор Юрій Бобало. – 50 років. Що за цими цифрами? За ними – прекрасна робота. Я сьогодні бачив виставку, частково матеріально-технічну базу коледжу. Але ви знаєте, я не відчув найголовнішого, чим гордиться коледж, – викладацького складу. Тому обіцяю частіше бувати тут, щоб познайомитися з вами ближче…

Ректор зауважив, що в контексті поточних реформ місце коледжів у системі освіти нині невизначене, однак, вважає, що коледжі як структурні підрозділи університетів повинні мати привілейоване становище, і порадив колективу готуватись до того, що незабаром вчитимуть бакалаврів.

Політехніку, крім ректора та проректора Анатолія Мороза, представляла численна делегація – керівники й викладачі ІНЕМ, ІТРЕ, ІДН (на фото), ІКНІ, ІММТ, – інститутів, що пов’язані з коледжем співпрацею. Адже у ХПК є відділення програмування, комп’ютерних систем, інженерної механіки, а також економіки, менеджменту та технології виробництва.

Академспільноті коледжу бажали європейських стипендій і зарплат, розвитку, адже майбутнє – за добре підготовленими фахівцями, за виробництвом. Звучали вітання від Адміністрації Президента і МОН, на свято завітав очільник Хмельницької ОДА Михайло Загородний, народний депутат Сергій Лабазюк, меценат коледжу. Прийшли й колеги-освітяни – з Хмельницького національного університету (на чолі з ректором професором Миколою Скибою), Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, із навчальних закладів Хмельницької та Чернівецької областей, представники обласної ради, освітянської профспілки, директори вишів І – ІІ рівня акредитації, тощо.

Найкращі працівники ХПК отримали відзнаки від органів влади, Львівської політехніки, інших структур. Слова особливої вдячності адресували заслуженим працівникам освіти – академіку Миколі Бодарецькому, який очолював ХПК у 1984 – 2014 рр. і доклався до його розвитку, та викладачеві Ользі Осиповій, яка працює в коледжі від його заснування. Тепло вітали ветеранів закладу, присутніх на святі представників першого випуску, які приїхали з різних міст. Свій навчальний заклад у святковий день відвідали й випускники ХПК – учасники АТО.

Єдине, чого було замало, – це студенти: вони виступили з творчими вітаннями, однак цікаво було б побачити тих, хто, поряд з досвідченими викладачами, тримає марку одного з найпрестижніших навчальних закладів Поділля і одного з найкращих коледжів України.