Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Сертифікат Bosch – рекомендація для працедавців у всьому світі: в Університеті відбувся семінар компанії

5 листопада 2015, 09:27
Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»

«У будь-якому автомобілі у світі – під капотом чи в кабіні – ви знайдете щось від Bosch. Компанія не виробляє авто, але виробляє все для авто», – зазначив координатор сервісних центрів компанії Bosch в Україні, Росії та Білорусі Олександр Черевко 22 жовтня під час семінару «Проект Академії Bosch в Україні». Він розповів зокрема, як студенти можуть вдосконалити фахові знання і навички в «Академії Bosch».

На семінар політехніків запросив Навчальний центр комп’ютерної діагностики транспортних засобів «Львівська політехніка – Академія Bosch» Інституту інженерної механіки і транспорту Політехніки. Він, нагадаємо, почав працювати два роки тому у VI-а корпусі. Доповідача представив керівник навчального центру Сергій Мальнов.

На зустрічі зі студентами і викладачами ІІМТ увагу, закономірно, зосередили на автомобільних технологіях Bosch (компанія працює і в інших напрямах, як-ось побутова техніка, електроінструменти, будівельні технології, системи безпеки). Автоелектроніка, стартери й генератори, електроприводи, гальмівні системи, автозапчастини й обладнання (для діагностики й ремонту) – все це і ще більше знана у світі компанія робить для авто.

Як наголосив О. Черевко, оборот Robert Bosch GmbH за 2014-й становив приблизно 50 млрд. євро, там нині працює 360 тисяч співробітників. Виробник зі 130-річною історією ставить на інноваційність: 43 тисячі працівників займаються дослідженнями й розробками, у науково-дослідну роботу вкладають чималі гроші, тож не дивно, що кожного робочого дня Bosch має, уявіть, аж 19 нових патентів і за цим показником є лідером у Німеччині й Всесвітній організації інтелектуальної власності.

«Академії Bosch», крім Львова, є також у Харкові й Одесі. За словами спікера, це добрий майданчик для підвищення якості підготовки фахівців із діагностики транспортних засобів, проведення теоретичних і практичних занять. Студент, пройшовши навчання в Академії або ж Навчальному центрі компанії у Києві, ознайомлюється з передовими технологіями і отримує відповідний сертифікат, що є доброю рекомендацією для працедавців у всьому світі. А ось викладачі, діагности-практики можуть пройти перепідготовку в «Академії Bosch»; це кількаденні тренінги, день навчання коштує 700 грн.

Щодо можливостей стажування чи працевлаштування у Bosch, спікер нагадав про завод із відновлення стартерів і генераторів у Краковці. Більше виробництва компанія в Україні не має, адже «Bosch йде за виробниками авто», а в Україні виробники провідних світових брендів відсутні… Тим, хто хоче в Bosch, О. Черевко розказав, що потрібні знання професійні, а також іноземних мов (робочою в компанії вже кілька років є англійська); а відбір відбувається в кілька етапів: резюме, співбесіда і, якщо проходите, – до праці.