Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Тварини в космосі: знаний бібліограф фантастики і колекціонер прочитав лекцію для геодезистів Університету

22 грудня 2015, 10:39
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Під такою назвою цікаву, пізнавальну і «живу» лекцію прочитав для студентів та викладачів Інституту геодезії співорганізатор науково-просвітницького проекту «Всесвіт, простір, час», засновник і керівник українського Музею фантастики і космонавтики, бібліограф фантастики і колекціонер Юрій Шевела.

Лектор, який часто виступає перед студентами і школярами, розповів про те, хто насправді першим літав у космос, як готували тварин до польоту, хто із них став знаменитим, як історія увіковічнила подвиги тварин-космонавтів та про неймовірні історії перших «пасажирів» космічних апаратів.

Цікаво, що на космічних кораблях США у космос спочатку відправляли пацюків і мавп, Франції – котів, а СРСР – дворових собак. Всі вони досліджували тварин з єдиною метою: чи можуть майбутні космонавти вижити після польоту, і якщо так, то як політ може вплинути на їхнє здоров’я?

Український вчений Сергій Корольов, який створив першу радянську ракету, вивчивши результати польотів мавп і кішок, вирішив працювати лише із дворовими собаками, які краще піддаються дресируванню. Спочатку собаки літали в ракетах Р-1 і Р-1 Б на висоту до 100 км., згодом були висоти на 100 – 110 км, від 212 до 450 км… По різному склалася доля перших «випробувачів», але саме вони проклали людям дорогу в космос. Хоча, як відзначив лектор, до першого вдалого польоту загинуло чимало собак-космонавтів. За допомогою таких експериментів вчені визначали як на живий організм впливають зміни гравітаційного поля, перевантаження, вібрації, шумові подразники, космічне випромінювання тощо.

На перших космічних кораблях собак відправляли на орбіту Землі. Тоді трагічно загинули Лайка, Лисичка і Чайка. 19 серпня 1960 р. на борту космічного апарату «Супутник-5», що вийшов на орбіту планети, перебували 2 пацюки, 40 мишей, рослини і собаки Білка і Стрілка. Вони перші живі істоти, які вчинили добовий орбітальний політ і щасливо повернулися назад. На пам’ять про цю подію на грецькому острові Крит цим героїчним собакам встановили пам’ятник і лише через сорок років – у Москві.

До слова, Львівське астрономічне товариство у другій половині лютого проведе майстер-клас, яким розпочне цикл астрономічної просвіти серед школярів, студентів і тих, кому 35+.