Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львові відбувся організований політехніками перший етап міжнародних змагань з робототехніки

12 жовтня 2015, 09:39
Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»

Міжнародні змагання з робототехніки стартували 2 жовтня на стадіоні «Арена-Львів», де саме відбувалась одна з найбільших ІТ-подій України – Lviv IT Arena 2015, а також виставка технологій і новинок IT-індустрії Hi-Tech Expo. Змагання у Львові – а це був перший етап – організувала Львівська політехніка, далі естафету переймає Лодзь і Мінськ. Одна з команд університету посіла друге місце, а от золото і кубок Політехніки повезли до Білорусії.

У першому етапі взяли участь 20 команд з України та Білорусії. Три – зі Львівської політехніки: це вихованці гуртка робототехніки, що працює під керівництвом доцента кафедри фотоніки Василя Татарина. Одна з команд – «Фотоніка» – має досвід: цьогоріч хлопці, наприклад, були на змаганнях у Мінську (на жаль, тоді роботи вийшли з ладу), в Одесі (де посіли друге місце місце). Перед стартом розповіли про своїх роботів і підготовку до змагань.

– Основна складність – налаштувати датчики, підібрати алгоритм і розрахувати все відповідно до траси. Перед цими змаганнями нам довелось в одній з машин замінити двигун, який згорів на перегонах в Одесі. Також ми використовуємо саморобні датчики: це дозволяє забезпечити більшу частоту зчитування інформації (такі датчики, до речі, досить дорогі), а якщо робот швидше зчитує – швидше реагує, – пояснює третьокурсник ІТРЕ Ігор Андруневчин.

– У нас є чотири машини, три з яких розробили самостійно. Вони мають різні габарити: маленька швидко рухається і об’їжджає інші роботи, а великі є своєрідними перешкодами для конкурентів. Сьогодні у змаганнях братимуть участь два наші роботи, алгоритм яких підходить для цього типу траси, з прямокутними поворотами, – каже п’ятикурсник ІКТА Юрій Бішко, який виступає за «Фотоніку».

Перед перегонами – традиційна метушня: тестування роботів, траси (а це була навчально-тренувальна траса кафедри фотоніки Політехніки), сертифікація. Врешті до відбіркових заїздів готовими виявились 11 роботів. Машини мали якнайшвидше здолати 10 кіл. Шість лідерів вийшли у фінал, де вже було 15 кіл. Перемогла команда з Білорусії SRS, яку репрезентує Дмитро Скліпус, відзначили і робота його дружини – Вероніки (Fresh). Для подружжя Скліпусів робототехніка трохи більше, ніж хобі. Програмісти з Бреста вже кілька років займаються роборейсом, популяризують і допомагають організовувати змагання не лише у своїй країні, але і в сусідніх Польщі, Литві, Україні. Переможці отримали дипломи, медалі, подарунки від Політехніки. А SRS – ще й Кубок Львівської політехніки та подарунки від ТзОВ «Ерікполь»; їх вручив директор ІТ-компанії Орест Коссак.

Робототехніка стає дедалі популярнішою, зазначив, вітаючи учасників змагань в.о. ректора Політехніки Дмитро Федасюк. А головний натхненник змагань Василь Татарин загалом задоволений активністю, роботою студентів, які відвідують гурток робототехніки у Політехніці.