Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

В Університеті відбувся Міжнародний симпозіум до 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького

4 листопада 2015, 16:29
МІОК Львівської політехніки

30 жовтня 2015 року в Актовій залі Національного університету відбулося урочисте відкриття Міжнародного симпозіуму, присвяченого 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького. Захід зібрав численних представників українського духовенства, державних та громадських діячів, науковців з України та з-за кордону, студентів.

Організаторами Міжнародного симпозіуму стали Львівська Митрополія, Філософсько-богословський факультет УКУ, Гуманітарний факультет УКУ, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, Національний університет «Львівська політехніка», Інститут Андрея Шептицького (Канада), Інститут екуменічних студій УКУ, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Фундація «Андрей», Львівський музей історії релігії, Центральний державний архів зарубіжної україніки, Центральний державний історичний архів України.

На початку події Народний чоловічий хор «Орфей» Львівської політехніки виконав молитву «Отче Наш», а також твір пам’яті слуги Божого митрополита Андрея Шептицького «На святоюрській горі» авторства А. Гнатишина.

Захід розпочала Ірина Ключковська, директор МІОКу, яка зазначила: «Міжнародний симпозіум є вінцем десятків і сотень великих і малих подій з нагоди ювілею Митрополита Андрея, однак є не підсумком, а радше початком для пізнання самих себе і свого шляху через послання Великого Митрополита, які прийшли до нас через добру сотню літ».

Високопреосвященний Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, від імені координаційної ради святкування Року митрополита Андрея подякував організаторам та учасникам заходу та відзначив: «Коли ознайомлюємося і читаємо про життя і діяльність або письмову творчість митрополита Андрея, розуміємо океанську глибину його знань, відданість його святій церкві та своєму знедоленому народу». За словами Митрополита, «праведник Андрей проявив себе як Етнарх, був захисником та оборонцем поневолених, пригнічених, погорджених, його голос в ім’я Господньої правди звучав на континентах у багатьох країнах, при зустрічах із вірним людом, духовними і політичними лідерами».

У вступній промові професор Юрій Бобало, ректор Національного університету «Львівська політехніка», зазначив: «Сьогодні ознайомлюємося з життєписом Митрополита, з Його ділами у всіх сферах нашого релігійного, суспільно-політичного, економічного, господарського, мистецько-культурного життя». На думку Ректора, «це важливо для усіх нас – досвідчених професорів і зовсім юних студентів, які лише ступають на свою власну дорогу життя. Усі разом ми весь час подивляємо Його велич думки і чину».

О. д-р Богдан Прах, ректор Українського Католицького Університету, нагадав присутнім, як упродовж багатьох десятиліть радянська влада хотіла осквернити постать Митрополита Андрея, осквернити цілу Церкву. За словами Ректора УКУ, сьогодні актуальним є питання збереження та дослідження спадщини Митрополита, зокрема численних архівних фондів, документальної пам’яті як джерела історичної правди.

Оксана Юринець, Народний депутат України, звернулась до поважних учасників Міжнародного симпозіуму та відзначила історичний вклад Митрополита Андрея Шептицького у становлення української державності через прагнення Владики до єдності держави, церкви і нації – актуального постулату для сучасної України.

Ірина Ключковська, ведуча заходу, зачитала лист-вітання до організаторів та учасників Міжнародного симпозіуму від Володимира Гройсмана, Голови Верховної ради України. У листі було відзначено роль Митрополита Андрея у процесі формування національного обличчя духовності України. Також Голова ВР висловив впевненість у тому, що високий і фаховий рівень учасників заходу сприятиме виконанню одного з важливих завдань – єдності церкви і держави задля розвитку нації.

З вітальним словом виступив Олег Синютка, Голова Львівської обласної державної адміністрації. У своїй промові він зазначив важливість того факту, що у цьому ювілейному році вдалося привернути таку увагу суспільства до непересічної постаті Митрополита Андрея, адже довгий період часу ми розглядали Андрея Шептицького лише як особу духовну, яка внесла величезний вклад у розвиток української церкви. Натомість, за словами Голови ОДА, «нам вартує подивитися на постать Митрополита Андрея як на постать державника, видатного діяча українського руху».

Андрій Садовий, міський голова Львова, запропонував застановитися над тим, що, нарікаючи на складне життя сьогодні, нам слід звернути свій погляд у час початку ХХ століття, коли служив Митрополит Андрей, який проводив народ і Церкву через страшні окупації, війни, лихоліття, арешти та репресії, віддаючи всього себе.

З мудрим словом до учасників Симпозіуму звернувся Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Архиєпископ-емерит УГКЦ. За словами Владики Любомира, Митрополит Андрей був великою духовною постаттю, праведником. «Коли згадуємо його, ми не повинні обмежуватися до чисто світських цінностей, хоча вони важливі, але повинні не забувати духовне багатство Митрополита Андрея», – зазначив Блаженніший.

Поставивши перед собою і присутніми питання – чи можна людину такого широкого діапазону занять, такої духовної глибини і височини, як Митрополит Андрей, описати якимось одним словом, немов схопити в одному слові багатство його постаті, Владика Любомир відповів: цим словом буде – Душпастир. Як добрий пастир Митрополит Шептицький дбав за духовну отару, яку йому було доручено, йшов перед своїми вівцями, хоронив перед нападами хижаків, старався знайти і привести назад тих, хто відлучився, був готовий віддати життя за тих, які були йому доручені. Поняття людини, її гідність та цінність були на першому плані в діяльності Митрополита Андрея. Насамкінець Блаженніший запропонував кожному запитати себе: «А що б я міг зробити, щоб наслідувати Митрополита Андрея Шептицького?».

З доповідями перед учасниками Симпозіуму виступили дослідники життя та діяльності Митрополита Андрея Шептицького з Інституту Східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея (Оттава, Канада) о. д-р Петро Ґаладза, тема: «Невмируще і дочасне у спадщині Андрея Шептицького: кілька пропозицій, як гідно шанувати реальну постать праведника» та о. д-р Андрій Чировський, тема «Страждання, жертва, мудрість: Митрополит Андрей як учитель молитви».

Захід продовжив круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков та релігійних спільнот у світі», організований МОІКом. Учасниками круглого столу стали духовні лідери України, представники релігійних та національних громад, зокрема Високопреосвященний Ігор (Ісіченко), архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ (оновленої), Шейх Саід Ісмагілов, голова Духовного управління мусульман України, Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», Мейлах Шейхет, директор Представництва Американського Об’єднання для євреїв України, директор БО «Єврейське Відродження» та ін.

Для учасників та гостей Міжнародного симпозіуму в приміщенні Національного університету «Львівська політехніка» були представлені: виставка Львівського музею історії релігії «На скелі віри» та виставка Центрального державного архіву зарубіжної україніки «Андрей Шептицький: постать Митрополита за документами ЦДАЗУ».

У рамках Міжнародного симпозіуму 30 жовтня також відбулася наукова сесія «Богословсько-екуменічна спадщина митрополита Андрія Шептицького» за участі о. д ра Івана Дацька, Президента Інституту екуменічних студій УКУ та о. д ра Мирослава Татарина з Університету святого Єроніма (Ватерлоо, Канада).

В суботу, 31 жовтня, у приміщенні Філософсько-богословського факультету УКУ відбулися друга та третя наукові сесії симпозіуму – «Суспільно-політична та економічна діяльність митрополита Андрея Шептицького» та «Мистецько-культурна спадщина митрополита Андрея Шептицького».