Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

В Університеті відбувся організований МІОК круглий стіл за результатами проекту «Життя – Тобі…»

23 жовтня 2015, 12:05
МІОК Львівської політехніки

21 жовтня 2015 року в Національному університеті «Львівська політехніка» Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою провів круглий стіл «Психоемоційний стан українських дітей у сучасних кризових умовах», у рамках роботи якого відбулося обговорення результатів проекту «Життя – Тобі…».

Цей круглий стіл став завершальним етапом проекту «Життя – Тобі…», реалізованого МІОКом спільно з норвезько-українською громадською організацією «Maidan Norway» за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії під егідою Міністерства освіти і науки України.

Модератор заходу Оксана П’ятковська, науковий співробітник МІОКу, від імені Ірини Ключковської, директора МІОКу, привітала учасників круглого столу, коротко розповіла про результати проекту «Життя – Тобі…» та мету заходу.

Учасників круглого столу привітали: Роман Корж, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехніка», Оксана Юринець, народний депутат України, Христина Береговська, в. о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації, Володимир Лис, начальник служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації та Андерс Глитти, представник громадської організації «Maidan Norway» в Україні.

У роботі круглого столу взяли участь науковці, фахівці з галузі психології, які мають досвід роботи з дітьми, шкільні психологи, соціальні педагоги.

На круглому столі МІОК презентував результати проведеного кількісно-якісного контент-аналізу робіт, що були подані до участі у конкурсі «Життя – Тобі…». Чисельність робіт (понад 7 тис.), а також географія учасників засвідчили перспективність і практичну цінність аналізу отриманих робіт. Це дослідження показало, що діти різних вікових категорій по-різному реагують на події, які відбулися в Україні протягом 2014–2015 рр., зокрема з віком зростає песимізм, сум, відчуття болю та горя, почуття вдячності бійцям АТО та майданівцям. У географічному розрізі також спостерігаються певні особливості: якщо автори з Донецької області найбільше пишуть про толерантність, зміни, реформи, європейські цінності, то творам з Одеської області притаманна тематика миру, безпеки, Криму, а також описи боїв, поранень, смерті тощо.

Професійні коментарі психологів щодо результатів дослідження, проведеного МІОКом, підтверджують те, що число психологічно травмованих внаслідок війни дітей дуже велике, а в зоні ризику перебувають також і діти, які «бачили війну» лише по телевізору.

Учасники круглого столу, обговорюючи способи допомоги дітям в кризових ситуаціях, погодилися з тим, що потрібно насамперед забезпечити навчальні заклади достатньою кількістю компетентних психологів, які б працювали системно, здійснюючи профілактичну роботу.

Фахівці ділилися досвідом та порадами щодо організації ефективної роботи з дітьми в кризових умовах. Зокрема, Зоя Романець, доцент кафедри теоретичної і практичної психології Інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», висловила думку, що варто було б по всій Україні здійснювати моніторинг важких випадків проявів посттравматичних реакцій у дітей, щоб розробити рекомендації для вчасного реагування та допомоги дітям.

Всі пропозиції, отримані від учасників круглого столу, будуть передані безпосередньо у відповідні структури і враховані при розробці і вдосконаленні законодавчих актів та інших документів, а також стануть стимулом для наукового опрацювання і вироблення практичних рекомендацій відповідними фахівцями – психологами, соціальними працівниками, педагогами.