Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Від проекту – до реалізації: в Інституті архітектури Львівської політехніки випускають у світ добрих фахівців

29 грудня 2015, 13:00
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Захист дипломних проектів і магістерських робіт на кафедрі дизайну та основ архітектури Інституту архітектури засвідчив: кафедра випускає у світ добрих фахівців. Фахову зрілість підтверджували 27 магістрантів денної форми навчання, 9 заочної та 21 спеціаліст. За результатами захистів відібрано 11 найкращих проектів, які братимуть участь у Всеукраїнських конкурсах-оглядах у Києві і Харкові.

Захист відбувався в одній із найкращих зал головного корпусу – відреставрованій колишній бібліотеці, а потім – виставці наукових досягнень. Студенти не лише реанімували і відтворили світ дизайну 20–30 років XIX століття, а й виконували різноманітні дослідження як на замовлення Львівської політехніки, так й інших організацій. А що ці дослідження були високої якості, то члени ДЕКу багатьом рекомендували й надалі займатися розпочатою справою, обіцяли підтримку кафедри, адже зацікавлені, щоб їхні інтелектуальні здібності і внутрішній потенціал не розгубилися у просторі, а знайшли застосування.

Студентські проекти були пов’язані зі спеціальностями «Інтер’єр та обладнання» і «Графічний дизайн», а найпопулярніші теми – розробка корпоративного стилю дизайну, рекламного дизайну візуальної ідентифікації, графічного дизайну, листівок, дерев, готелів-дерев (останні можна було б використовувати в карпатських регіонах). Є кілька проектів на замовлення Політехніки, зокрема інтер’єри студентського кафе «Політехнік».

Магістрантку Ярину Пазину тема графічних інтерпретацій емоції у танці, жесті і міміці зацікавила ще під час написання бакалаврського дипломного проекту, тож у магістерській роботі вона за допомогою мистецтва глибше дослідила емоції людини «в її людському тілі». Магістрантка виконала дуже об’ємну роботу, яку уклала у чотири розділи: емоції, танець, міміка обличчя і жести рук. Планує випустити книжку для акторів, «щоб з допомогою ілюстрацій вчилися висловлювати свої емоції».

А майбутнього спеціаліста Володимира Сейка надихнув на тему дипломного проекту «Дизайн у короткометражному мультфільмі» відомий твір Ліни Костенко «Маруся Чурай».

– Я вирішив зробити мультфільм про цю героїчну дівчину, можливо, як допомогу тим, хто не дуже любить читати, – зізнається хлопець. – І хоча мультфільм потребує ще чималого доопрацювання і спонсорської допомоги, членам ДЕКу він сподобався і вони навіть запропонували мені попросити письменницю прочитати свій текст за кадром.

Доцент кафедри ДОА Руслан Галинич вважає, що робота дипломниці Ірини Кобаренко на тему батярства у Львові «має шанс на продовження у дещо іншій стилістиці. Щоб її реалізувати треба долучити міську раду й відповідні львівські організації, які організовують свято батяра. Цей проект міг би стати частиною соціальної програми чи рекламної кампанії, а відеоролик – презентаційного фільму».

Ірина Подубинська працювала над проектом «Адаптація інтер’єрів Львівської політехніки до сучасних вимог без зміни функціонального призначення». І хоча це була ідея її наукового керівника Ярослава Ракочого, однак вона швидко «ввійшла в тему».

На думку завідувача кафедри ДОА професора Світлани Лінди, захисти відбулися успішно, хоча до їх оцінювання підходили дуже вимогливо. Наразі готують фахівців інтер’єру та обладнання і графічного дизайну, хоча планують ввести нову спеціалізацію – «Мультимедійний дизайн». Мають і амбітну мету: стати найкращою дизайнерською школою з інтер’єрів в Україні (нині цю нішу займає Харківська школа дизайну), бо кафедра – унікальна: спеціалістів «Інтер’єру та обладнання» вчать архітектори і художники, тому «можна вдало поєднати технічну складову з креативністю мислення митців».

– Невдовзі будемо коригувати наші навчальні плани, – ділиться задумами завідувач кафедри. – Хочемо розвивати напрям малих архітектурних форм – «меблі в місті», адже нині дуже популярна тема організації громадських просторів. Хотілося б, щоб студенти брали участь у міжнародних студентських проектах, тому співпрацюємо з міською радою і Центром розвитку міста.

Оскільки щороку студенти-випускники роблять цікаві проекти на замовлення різних організацій, то, як вважає проректор Роман Корж, вони мають бути втілені у життя. Тому необхідно подбати про рекламу і презентації цих проектів у районних чи міських адміністраціях. Реалізація їхніх ідей стала б завершенням проекту «і ми маємо студентам у цьому допомагати».