Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Знак якості в метрологічній освіті: в ІКТА Львівської політехніки навчають майбутніх фахівців із якості

31 грудня 2015, 10:25
Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»

Перспектива – і професійна, і країни

Майбутній метролог третьокурсниця Тетяна Федишин, сподівається, що їй «роботу знайти буде неважко», адже «ми тримаємо курс на Євросоюз», що змушує особливу увагу приділяти якості продукції і послуг, їх сертифікації. Фахівці з інженерії якості затребувані на ринку праці: у відповідних органах влади й у промисловості, НДІ та комерційних структурах. Вони, як зазначив якось завідувач кафедри метрології, стандартизації та сертифікації (далі МСС) професор Петро Столярчук, не тільки контролюють, а й допомагають підвищувати цю якість.

– З інтеграцією України у світову економіку проблеми якості продукції, послуг персоналу і довкілля особливо актуальні. Якість є важливою умовою розвитку економіки будь-якої держави, – зазначає професор кафедри МСС Роман Байцар. – Випускники наших спеціальностей – «Якість, стандартизація та сертифікація», «Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції» – стають дедалі затребуваніші з розвитком виробництва. Свідченням їхньої успішності для нас є відгуки працедавців і високі посади, які вони обіймають. Політехніки працюють на Leoni, Bader, ДП НДІ «Система», ДП «Львівстандартметрологія» та низці інших підприємств.

Тісний зв’язок із практичними потребами, виробництвом на кафедрі вважають однією із запорук підготовки добрих фахівців. Кафедра МСС є одним із центрів, що задає стандарти в підготовці фахівців у царині метрології в Україні (а їх готує понад 10 вишів). Так, кафедра першою в західному регіоні почала випускати спеціалістів-метрологів для приладобудування, харчової промисловості, енергетики. Спільно з колегами з інших вишів політехніки розробили стандарт вищої освіти з напряму «Метрологія, стандартизація, сертифікація».

Тепер разом із кафедрою ІВТ метрологи формують навчальний план за новою спеціальністю «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка».

На базі кафедри МСС функціонують курси підвищення кваліфікації фахівців-метрологів. Із 2007-го діє Орган із сертифікації послуг «ЛьвівПОЛІСЕРТ», який проводить сертифікацію в галузях сільського туризму, послуг СТО автомобілів і послуг пасажирських перевезень. А лабораторія з дослідження й випробування альтернативних джерел енергії (сонячних колекторів, батарей) регулярно представляє результати своєї роботи на науково-практичних семінарах. Політехніки залучені до роботи підкомітету ПК 93/1 «Системи управління якістю», з яким погоджують всі стандарти в Україні.

Осередок науки

Науковці кафедри МСС працюють над розвитком теорії і методів забезпечення й контролю якості послуг і продукції (харчової, як-от зерно, молоко; різного обладнання, палива тощо), розробленням нових теоретичних основ і технічних засобів для метрологічного забезпечення і сертифікаційних випробувань продукції, розвитком систем сертифікації різних її видів. За останнє десятиріччя метрологи захистили 7 докторських і 15 кандидатських – «мало яка кафедра може похвалитися такими здобутками», зауважує професор Євген Походило. У травні на базі кафедри МСС створено Спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських і докторських дисертацій, її очолює директор ІКТА, професор кафедри МСС Микола Микийчук. Вже відбулося 2 захисти, на черзі – ще кілька здобувачів, зазначає доцент Тетяна Бубела.

Як залучають до науки студентів розповідає професор кафедри МСС Наталія Гоц розповідає:

– Упродовж п’яти років на базі Політехніки ми проводимо ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з метрології, стандартизації та сертифікації, на яку приїжджає близько півсотні учасників із 12 вишів. Наші студенти теж беруть активну участь і регулярно перемагають. Інші напрями роботи – щорічні СНТК, з яких молодь починає свій шлях у науку. А з Академією метрології України організовуємо Всеукраїнську науково-технічну конференцію молодих учених. Тож нашу кафедру можна вважати осередком розвитку молодіжної наукової діяльності з метрології в Україні.

Важливий досвід

Львівські метрологи знані не лише в Україні: співпрацюють із Військовою технічною академією у Варшаві, Лодзьким технічним університетом (Польща), Технічним університетом Варни (Болгарія), Університетом Ле Мана (Франція). Свого часу разом із болгарськими науковцями й Агенцією з акредитації вишів Боснії та Герцеговини започаткували і проводять міжнародну конференцію з управління якістю в освіті та промисловості, з поляками – конференцію із термографії і термометрії, до якої долучились дослідники з 11 країн світу. Зараз українці й поляки працюють над формуванням спільної заявки на грант НАТО у рамках Програми «Наука заради миру».

Політехніки активно переймають іноземний досвід. Доцент кафедри Алла Гунькало недавно повернулась зі стажування у Вроцлавському природничому університеті, а 2016-го доцент Тетяна Бубела планує поїхати до Варни. Свій професійний рівень підвищують і молоді науковці. Так, стипендіатка Кабміну й авторка 20 друкованих праць, аспірантка Юлія Кордіяка, яка працює над вдосконаленням нормативно-технічного забезпечення якості косметичних засобів, упродовж року навчалась у магістратурі Університету Лотарингії (Нансі):

– Це справді неоціненний досвід. У мене не виникало жодних труднощів в інтеграції у навчальний процес і студентське середовище у Франції. Це, як на мене, свідчить, що в нас хороший рівень знань, освіти. Я склала добре всі іспити і, думаю, змогла гідно представити наш університет і кафедру: були добрі відгуки, французькі викладачі висловлювали бажання ознайомитись з нашим університетом.