Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Очільник кафедри інженерної геодезії Львівської політехніки Анатолій Церклевич: мотивація до навчання зростає

14 березня 2016, 09:27
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Професору Анатолію Церклевичу випало керувати кафедрою інженерної геодезії ІГДГ у час реформування освітянської галузі. Розмовляємо з ним про насущні проблеми кафедри, зміни, які її чекають, плани на майбутнє.

Нові спеціальності і спеціалізації

Сьогодні геодезія має новий, мобільний і точний інструментарій: супутникові системи, електронні тахеометри, сканери, безпілотники, які дають можливість швидко картографувати територію – будувати топографічні та кадастрові карти. Це – основа для генерального планування території, потрібної для приватизації та інвентаризації земель, будівництва і реконструкції доріг, цивільного і промислового будівництва, для моніторингу природних та техногенних геодинамічних процесів. Робота інженера-геодезиста є не лише дуже потрібна під час ринкових відносин, а й надзвичайно цікава.

– І цим гріх не скористатися, – вважає Анатолій Леонтійович. – Ми хочемо відкрити нову спеціалізацію «Геотехнічний інжиніринг», яка, сподіваюся, матиме великі перспективи в Україні. У нас вже працює кілька фірм, які займаються цією сферою діяльності. Зокрема, проект будівництва трамвайної колії на Сихові веде інжинірингова компанія, центральний офіс якої є у Франції. За їхніми проектами в Києві будують мости, трамвайні лінії, планують замінити старі котельні на міні-котельні при кожному будинку у Львові.

У наших планах – розширення кафедри, бо з нового навчального року матимемо більше спеціалізацій, відтак, збільшиться й кількість викладачів. Працюємо над підготовкою спеціалізацій «Інженерна геодезія» і «Геотехнічний інжиніринг», які входять у галузі архітектури і будівництва та науки про Землю. Сподіваюся, що ректорат нас підтримає, а ми, своєю чергою, зможемо готувати спеціалістів, які знали б геологію, геофізику і геодезію. Такі фахівці могли б працювати над великими проектами із геодезичного, геологічного та геотехнічного забезпечення будівництва мостів, доріг, цивільного і промислового будівництва, в системі геодезичного та еколого-техногенного моніторингу тощо. Працюємо також над створенням навчально-наукової лабораторії метеорологічного забезпечення геодезичних приладів. Вже готове відповідне обладнання, завершили ремонт аудиторії. Наявність такої лабораторії дасть можливість проводити метрологічну атестацію та сертифікацію геодезичних приладів безпосередньо у Політехніці.

Наукова діяльність

– Який напрям досліджують науковці кафедри?

– Займаємося розробкою нових технологій виконання інженерно-геодезичних робіт та їх математичним опрацюванням. А це і геодезичний моніторинг інженерних споруд та геодинамічних явищ, і геодезичне забезпечення використання природних ресурсів, і вдосконалення методики GPS-спостережень при виконанні інженерно-геодезичних робіт…

– Над чим працюєте нині?

– Виконуємо картографування територій для наших замовників, яких шукаємо самі. Чекаємо відповіді від ЛОДА, якій запропонували співпрацю з актуальних робіт, пов’язаних із децентралізацією влади. Євросоюз планує виділити Україні кошти на паспортизацію доріг, тож ми готові долучитися до цього проекту, над яким працюватиме український «Автодор». Взяли участь у тендерних закупівлях і виграли тендер на співпрацю з філією «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ПАТ «Укртранснафта»: науковці кафедри спостерігатимуть за зсувними процесами і деформаціями відкритих переходів нафтопроводу «Дружба» у Свалявському і Сколівському районах. Плануємо підписати угоду про співпрацю з Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом стосовно картографування і сканування доріг.

Міжнародні контакти

– З якими зарубіжними вишами співпрацюєте?

– Підтримуємо наукові контакти із вченими Польщі, зокрема з Інститутом вищої геодезії та геодезичної астрономії Варшавської політехніки, центром космічних досліджень Академії Наук Польщі (Варшава), Аграрною Академією (Вроцлав). Виграли грант програми «Еразмус +» спільно з Вищою інженерно-економічною школою м. Жешова: готуватимемо з ними випускників, які матимуть подвійні дипломи. За цією програмою група наших студентів уже навчається у Жешові, інша – поїде в Туреччину на стажування.

Завдяки ініціативі директора інституту професора Корнилія Третяка працівники кафедри спільно з іншими кафедрами інституту планують проводити спільні навчальні практики з картографування населених пунктів поблизу Львова. Вони сподіваються, що це теж спонукатиме студентів до навчання і мотивації в отриманні практичних навиків та знань.

– Приємно, що в них є таке бажання, особливо це помітно після Революції Гідності, – каже мій співрозмовник. – Студенти прагнуть здобути якнайбільше знань, а ми їм у цьому сприяємо. Яскравий приклад – наш випускник-магістр Ігор Петрик. Хлопець навчався в Німеччині, повернувся в інститут, захистив магістерську роботу і далі продовжує навчання в Німеччині, бо хоче отримати два дипломи. Ми його відкрили для себе заново: в Ігоря відбулася повна переоцінка своїх можливостей, проявився талант до науково-дослідної роботи (від керівника отримав лише назву проекту і матеріал, на основі якого в Німеччині «народилася» дуже солідна дослідницька робота).