Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Очільник кафедри ТТАЕ Львівської політехніки професор Йосиф Мисак: енергетика – напрям перспективний

5 квітня 2016, 09:03
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Кафедра теплотехніки, теплових і атомних електростанцій ІЕСК за новою освітньою програмою готуватиме спеціалістів за двома спеціальностями: «теплоенергетика» і «атомні електричні станції». Якщо з першої спеціальності тут уже діє потужна наукова школа, то з другої ще провадять наукові пошуки.

– Займаємося не тільки науковою роботою, а й інженерною, – говорить очільник кафедри професор Йосиф Мисак. – Чіткої грані між ними практично нема, бо добра інженерна робота створена саме на основі теоретичної бази і наукової роботи. Активно працюємо над бюджетними темами, які передбачають підвищення ефективності роботи теплових електричних станцій, зокрема потужних котельних агрегатів за рахунок впровадження нових розробок кафедри. Маємо напрацювання з ефективного використання тепла промислово-побутових підприємств, будинків, транспорту, централізованих і децентралізованих систем.

Стосовно теплових електричних станцій, то Україна тут не на висоті, адже всі вони вже відпрацювали свій технічний ресурс на 85 відсотків, а коштів для будівництва сучасних екологічних енергоблоків нема (енергоблок 300 Мвт коштує близько пів мільйона доларів, а із сірко- та азотоочистками – вдвічі більше). До того ж, час від часу виникає проблема з використанням непроектного вугілля. До прикладу, Бурштинська електростанція працює на вугіллі Львівсько-Волинського басейну, яке сьогодні не дуже якісне і його хронічно бракує. Доводиться замінювати це вугілля іншим, яке, окрім того, що енергетичними властивостями взагалі їй не підходить, ще й створює колосальні збитки для виробництва. Науковці кафедри спільно з колегами кафедри автоматизації теплових та хімічних процесів досліджують, як у такій ситуації працювати найбільш ефективно, економічно та екологічно, отримувати максимальну електричну потужність, зберегти надійність і економічність роботи устаткування. До слова, їм вдається успішно вирішувати ці проблеми за рахунок впровадження власних наукових досліджень, які в гривневому еквіваленті дають десятки мільйонів економії палива в рік.

– Наукові дослідження проводимо спільно з інженерами електростанцій, з якими підписано договори, – розповідає мій співрозмовник. – Долучаємо до наукової роботи й студентів старших курсів, а також аспірантів. Вони отримують практичні навички й розуміння, що в науці, окрім навчання упродовж життя, необхідно мати відповідні публікації, патенти, підручники і монографії. Добре розуміємо, що робити великі проекти можна лише з надійними союзниками. Ними для нас є кафедри автоматизації теплових та хімічних процесів і електричних станцій з нашого інституту, а також прикладної фізики і наноматеріалознавства ІМФН.

– Через анексію Криму Вам довелося взяти на себе підготовку фахівців з атомної енергетики, а ще ж маєте подбати про потужну когорту наукових кадрів….

– Справді, таких фахівців готували у Севастополі, готують також у Києві й Одесі. Коли Крим загарбали наші сусіди, ця місія випала нам. Своїм досвідом з нашими теплоенергетиками діляться науковці Київського і Одеського політехнічних інститутів. Про створення у нас потужної кафедри дбає ректор професор Юрій Бобало. Всі ми добре розуміємо, що для України, яка виробляє близько 50 відсотків електричної енергії на атомних електростанціях, важливо мати свої висококваліфіковані інженерні кадри. Допомагають нам і НАЕК «Енергоатом», і Міненерговугілля. Нещодавно до нас надійшла пропозиція з Туреччини (її озвучив посол України в Туреччині) з проханням готувати для них інженерні кадри з атомної енергетики (раніше це робила Росія). Ми готові не лише готувати фахівців вже з нового навчального року, а й допомогти туркам у підготуванні матеріально-технічної бази і навіть брати участь у будівництві та експлуатації атомних енергоблоків. Потужно працюємо з ПАТ «ЛьвівОРГРЕС», двічі на рік до нас приїжджають представники НАЕК «Енергоатома», директори Рівненської, Хмельницької, Південноукраїнської та Запорізької атомних електростанцій, проводять семінари, тримають на контролі підготовку кадрів. Маємо угоди про співпрацю з ЛМКП «Львівтеплоенерго», ПАТ ДТЕК «Західенерго», котре, до речі, платить стипендії магістрам, а потім забезпечує їх роботою. Аналогічно роблять і представники атомної енергетики. Навчальний процес забезпечуємо своїми посібниками і підручниками. Вже практично готовий перший в Україні підручник з «Ремонту та монтажу турбін ТЕС і АЕС». З нової спеціальності якісь конкретні наукові дослідження ще не проводимо, але певні напрацювання вже є.

Нині співробітники кафедри працюють над створенням лабораторії дослідження ядерних реакторів з відповідними імітаторами, на яких студенти проводитимуть лабораторні роботи. Допомагає їй у цьому НАЕК «Енергоатом». Навчаючи студентів, паралельно вчаться й самі. Набираються досвіду й за кордоном, мають велике сподівання на співпрацю з Міжнародним агентством з атомної енергетики, допомагають державі підвищити ефективність роботи ТЕС і дбають про розробку нових технологій.