Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Парникові звалищні гази стануть безпечними і корисними: політехніки підтримали розробку Інституту газу

24 листопада 2016, 14:21
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

На своєму недавньому засіданні члени Вченої ради Львівської політехніки підтримали висунення розробки Інституту газу НАН України на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки. Точна назва роботи звучить так: «Розробка технологій та організація промислової утилізації парникових звалищних газів в енергетичних установках Р6».

Доповідав із цього питання завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування Інституту екології, природоохоронної діяльності та туризму імені В. Чорновола професор Мирослав Мальований. Він відзначив актуальність цієї проблематики, що була посилена трагічною подією на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли під час гасіння загоряння біометану загинули люди.

На засіданні був присутній і виступив із роз’ясненнями один з авторів розробки – доктор технічних наук, завідувач відділу Інституту газу НАН України Геннадій Жук. У розмові з журналістом прес-служби Університету він пояснив, що йдеться про розробку цілого комплексу обладнання. Це, зокрема, пластикові труби для 50–100 свердловин на полігонах твердих побутових відходів, нестандартне обладнання, енергогенератори для перетворення біометану в електроенергію.

П’ять таких комплексів вже діють на кількох звалищах Київської області і довели свою ефективність. За словами Геннадія Жука, в Україні можуть виробляти за рік півмільярда кубометрів біометану. Але головна мета – не комерційна, а екологічна. Ця робота дасть змогу унеможливити загоряння біометану й отруєння повітря. Слід зважити й на те, що 7% території України зайняті полігонами твердих побутових відходів.