Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Подарунок для студентів ІЕСК від Hager: концерн передав Львівській політехніці лабораторний стенд

27 грудня 2016, 09:09
Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»

Що може захопити і заохотити студента вчитися більше, ніж можливість працювати з якісним сучасним обладнанням? Тепер студенти Інституту енергетики та систем керування Політехніки вдосконалюватимуть свої навички на сертифікованому устаткуванні від Hager Group: минулого тижня концерн передав вишу лабораторний стенд.

Відомий у світі концерт Hager уже понад 60 років працює у сфері електротехнічних продуктів і рішень у галузі розподілу електроенергії, електроустановочних пристроїв, кабельних систем тощо. Олександр Розлуцький, регіональний менеджер Hager в Україні (в західному регіоні), розповів про обладнання, з яким майбутні фахівці працюватимуть на лабораторних заняттях:

– На стенді представлено 4 модулі із обладнанням. Перший – «Модуль живлення»: розподільчий щиток, диференційні автоматичні вимикачі й автоматичні вимикачі. Модуль № 2 – «Захист та комутація електричних двигунів»: студенти зможуть вивчати, як працює автоматичний вимикач захисту двигуна, реле контролю фаз, реле контролю струму. Модуль № 3 – «Низьковольтні розподільні мережі»: тут показано, яким чином працюють імпульсні, сутінкове реле, можна використовувати диференційний автоматичний вимикач чи автоматичний вимикач плюс ПЗВ (тобто пристрій захисного відімкнення), реле контролю напруги, таймери і різне комутаційне обладнання. Останній блок – «Силові автоматичні вимикачі»: до автоматичного вимикача під’єднаний мотор-привід, який дозволяє дистанційно керувати даним автовимикачем. У кожен із силових автоматичних вимикачів вбудований незалежний розчіплювач і розчіплювач мінімальної напруги, тобто якщо зімітувати обрив фази або мінімальну напругу – автомат спрацює. Також ми надали каталоги, інформаційні матеріали, буклети, невеличкі сувеніри від нашої марки. Кілька років тому я відвідував університет, і був здивований, що багато сусідів, наших конкурентів, мають тут обладнані лабораторії, тепер і наш стенд є. Орієнтована сума обладнання – 100 тис. грн. Воно передано за сприяння Hager Group в особі гендиректора дочірнього підприємства концерну в Україні Юрія Косенка. Сподіваємось, обладнання і робитиме славу нашій марці, і стане в нагоді Політехніці. Ми зацікавлені у такій співпраці, бо розуміємо, що студенти – це наше майбутнє: коли студент працює на якісному обладнанні, у нього підсвідомо формується відчуття надійності, якості, що зберігається і після закінчення вишу, вже на роботі.

За словами директора ІЕСК Андрія Лозинського, практикуватись на новому обладнанні будуть другокурсники, які вивчають електричні апарати. Розвиток лабораторної бази ІЕСК – це, зокрема, й заслуга доцента Михайла Хая та інженера кафедри ЕМА Мирона Бурштинського.