Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Подвійний диплом – більше шансів на успіх: випускникам Інституту геодезії вручили німецькі дипломи

23 листопада 2016, 09:26
Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»

Недавно в Інституті геодезії Львівської політехніки випускникам програми подвійних дипломів, які впродовж року навчались у Вищій школі Нойбранденбурга (Університет прикладних наук), вручили німецькі дипломи. Подвійний, український та іноземний, диплом – це і запорука високого професійного рівня та конкурентоспроможності молодих фахівців (на міжнародному ринку праці також), і можливість для розвитку Львівської геодезичної школи.

Перший випуск програми подвійних дипломів – це п’ятеро осіб: Аліна Хоптар, Василь Хоптар, Юлія Денис, Ігор Петрик, а також Юрій Стусяк, який, однак, на врученні дипломів присутній не був, бо вже працює в одній з іноземних компаній і перебуває за кордоном, в Іспанії. Вітаючи магістрів, професор Ігор Тревого окреслив переваги, які надає молодим фахівцям спільна українсько-німецька програма: підвищення кваліфікації та рівня знання англійської й німецької мов, перспектива працевлаштування в країнах Євросоюзу або ж подальшого наукового розвитку (так, четверо згаданих магістрів вступило в аспірантуру).

У Німеччині наші магістранти слухають лекції, виконують лабораторні роботи і проекти, беруть участь у семінарах тощо. Аліна Хоптар каже, що цей «один із найкращих періодів» дав можливість попрацювати із найновішими технологіями, обладнанням, налагодити цікаві знайомства і розширити світогляд. Як каже професор кафедри іноземних мов Володимир Задорожний, який співпрацює з геодезистами, перебування за кордоном – це для молоді нагода підвищити і свій професійний рівень, і зрозуміти чужу культуру, мову – світ.

Якщо з першою групою студентів-учасників програми подвійних дипломів не все було просто (потрібно було узгодити навчальні програми вишів-партнерів, подбати про низку організаційних моментів), то тепер – а нині в Німеччині навчається друга група магістрантів – простіше, механізм співпраці відлагодженіший. Тож професори Ігор Тревого, Василь Савчук закликали присутніх на врученні дипломів магістрантів першого року навчання ІГДГ не боятись – і зголошуватись до академічної мобільності: рівень їхньої професійної підготовки – високий і цілком достатній для участі у програмі (німецькі колеги-викладачі, котрі працюють із політехніками, теж задоволені співпрацею). Шанси навчатись у Нойбранденбурзі мають ті, хто є відмінником, знає мови (крім англійської, заохочується німецька, бо надалі у німецькому виші-партнері мають намір викладати саме нею); зрештою, до серпня 2017-го, коли до Німеччини їхатиме наступна група студентів, час підтягнути свій мовний рівень ще є.