Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Про нові Правила і Комплексну програму: на черговому засіданні Вченої ради розглянуто низку актуальних питань

30 листопада 2016, 16:49
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

На черговому засіданні Вченої ради університету розглянуто ряд актуальних питань, зокрема: про правила прийому студентів на навчання у Львівську політехніку в 2017 році; виконання плану заходів щодо реалізації Закону України «Про вищу освіту» та Комплексну програму підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук на 2017 – 2021 роки.

Нагороди та дипломи

Упродовж багатьох років Львівська політехніка плідно працює з компанією ДТЕК, тож не випадково на засідання Вченої ради завітав регіональний менеджер зі соціального розвитку компанії Петро Курляк. Він, зокрема, відзначив, що компанія надає велику увагу «розвитку національної науки в енергетичній сфері, бо без розвитку власного потужного енергетичного сектора неможливо забезпечити енергетичну безпеку нашої країни». Для дієвого контакту з Політехнікою компанія заснувала стипендійний проект ім. Юрія Бочкарьова, який дає можливість нагороджувати кращих викладачів і студентів університету за плідну наукову співпрацю. Тож сертифікати на отримання премії в номінаціях «За заслуги» та «За прогрес» відповідно отримали професор кафедри теоретичної та загальної електротехніки Василь Маляр та заступник директора, декан повної вищої освіти ІЕСК, доцент кафедри теплотехніки, теплових і атомних електричних станцій Федір Матіко, які «зробили вагомий внесок у розвиток енергетики і науки». Відповідні сертифікати отримали й студенти Анна Козич (ЕСМ-21м), Богдан Дмитрик (СВЕ-21м), Ігор Гоцко (ЕАП-41), Володимир Андрушко (ЕЕМ-12м).

Ректор професор Юрій Бобало привітав переможця XI Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт з актуальних проблем пакувальної індустрії (організатори – МОН України, Клуб пакувальників України та редакція журналу «Упаковка») Володимира Яблонського (МТПм-21, ІІМТ). Юрій Ярославич вручив йому диплом від МОН України та золоту медаль пакувальної індустрії «Золотий каштан» – від Клубу пакувальників. Грамоту від Клубу пакувальників за добру підготовку магістранта отримав і його науковий керівник, доцент кафедри МАМ Юрій Шоловій.

Грамоту за творчу співпрацю і розвиток наукових зв’язків між Львівською політехнікою і вищими навчальними закладами Херсонської області отримав і завідувач кафедри електронних приладів ІЕСК професор Зенон Готра.

Групі науковців вручено дипломи докторів і кандидатів наук.

На здобуття премій

Члени Вченої ради обговорили роботи, представлені до різних нагород, серед яких – «Розробка технологій та організація промислової утилізації парникових звалищних газів в енергетичних установках (Р6)» (автори: Г. В. Жук, А. В. Гриценко, С. С. Волков, С. Б. Кубенко, О. С. Северін, В. С. Вербовський, О. А. Недава, Ю. В. Іванов), представлена Інститутом газу НАН України, і «Методи оптимізації та комп’ютерні технології для моделювання і керування інформаційними процесами та системами (Р17)» (автори: П. І. Бідюк, П. О. Касьянов, О. М. Кісельова, Ю. В. Крак, А. І. Куляс, Т. Т. Лебедєва, Н. В. Семенова, П. І. Стецюк), представлена Інститутом кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України – для висунення на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки 2016 року; наукова робота молодіжного творчого колективу «Мобільні туристичні інформаційні технології з рекомендаційною безпековою компонентою» (серед авторів – аспірантка Львівської політехніки В. В. Савчук), представлена ПВНЗ «Буковинський університет» на здобуття премії Президента України для молодих учених. Врахувавши наукову новизну цих робіт, члени Вченої ради рекомендували їх на висунення премій.

Члени Вченої ради затвердили Положення про порядок нагородження медаллю «За видатні заслуги перед Львівською політехнікою» та її форму і одразу ж таємним голосуванням (на пропозицію ректора) визначили, що цю найвищу університетську нагороду отримає завідувач кафедри автоматизації теплових та хімічних процесів ІЕСК професор Євген Пістун.

Справи університетські

З доповіддю про правила прийому студентів на навчання у Львівську політехніку в 2017 році виступив секретар Приймальної комісії університету Роман Шуляр. Про виконання плану заходів щодо реалізації Закону України «Про вищу освіту» доповів перший проректор професор Володимир Павлиш. Інформацію з цих питань прийнято до відома.

У доповіді «Про комплексну програму підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук Національного університету «Львівська політехніка» на 2017 – 2021 роки» проректор з наукової роботи професор Наталія Чухрай свою увагу зосередила на забезпеченні інститутів кадрами вищої кваліфікації, їхній частці у загальній чисельності науково-педагогічних і наукових працівників інститутів тощо. Оскільки ця програма підготовки є складовою Програми розвитку університету на період до 2020 року, то Наталія Іванівна ще раз нагадала про завдання Програми, доповіла про плани підготовки докторів наук та докторів філософії, захистів дисертацій по університету, вступу до докторантури і аспірантури на 2017 – 2021 роки тощо.

Члени Вченої ради затвердили «Комплексну програму…» й прийняли відповідну ухвалу стосовно поліпшення цієї роботи як в університеті, так і в інститутах та на кафедрах. Вони також затвердили й уточнили теми докторських і кандидатських дисертацій, рекомендували до друку та поширення через інтернет «Український журнал досліджень в освіті», рекомендували кандидатури політехніків для нагородження університетськими нагородами, затвердили списки студентів університету на призначення обласних премій ЛОДА ім. В. Чорновола та ім. Героя України Б. Возницького тощо.