Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Шанс знайти і проявити себе: на кафедрі СКІД Львівської політехніки діє науковий гурток для студентів

10 травня 2016, 14:56
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

На кафедрі соціальних комунікацій та інформаційної діяльності з 2001 року діє науковий гурток для студентів. За цей час гуртківці встигли організувати багато заходів, екскурсій, узяти участь у конференціях, олімпіадах, побувати в Польщі. А з цього навчального року у гуртку відбулися зміни.

Наукові й активні

– Роботу гуртка СКІД ми вирішили поділити на два блоки – СКІД-IntelliGo й СКІД-Актив. Перший – це суто науковий кластер. Другий охоплює позанавчальну діяльність студента, його дозвілля, – розповідає керівник гуртка, асистент кафедри СКІД Соломія Федушко.

Гурток має чотири секції: інформаційні та комунікаційні технології в мережі інтернет; електронна демократія та електронне урядування; бібліотечна, архівна та музейна справа в умовах розвитку інформаційного суспільства; інформаційний менеджмент.

Прийшовши в IntelliGo, дізнаємося про те, як правильно писати тези, оформлювати бібопис, виступати на конференціях, успішно створювати такі презентації, що привертають увагу слухача. IntelliGo допомагає підготуватися до закордонних конференцій, написати статтю до міжнародного вісника. До цієї роботи активно долучаються практично всі викладачі кафедри, які і готують для студентів відповідні презентації, проводять семінари, обговорення, дискусії. Отож, завдяки гуртку вдосконалюються не лише студенти, а й викладачі.

У гуртку відбуваються зустрічі з компетентними й цікавими людьми, адже студенти повинні бути обізнані з тенденціями на ринку їхньої професії. Таких зустрічей-семінарів лише від початку начального року відбулося понад десять.

– Остання така зустріч – із бібліотекарем Тетяною Пилипець. Вона розповіла нашим студентам про особливості роботи в бібліотеці і навіть переконала їх, що бути бібліотекарем – це не нудно, а навпаки – модно й актуально, адже ця робота не обмежується сидінням і записуванням, хто яку книжку взяв. Цією зустріччю ми також налагодили співпрацю з бібліотекою, де студенти згодом зможуть мати практику. Також був цікавий семінар маркетинг-директора ASUS Global PTe LTD в Україні Іванни Слободянюк, яка розповіла студентам про актуальну та перспективну роботу – маркетинг у соціальних мережах, – продовжує Соломія Федушко.

Що стосується роботи СКІД-Активу, то тут охоплено дозвілля студентів – екскурсії, спортивні заходи, акції, інтелектуальні турніри «Що? Де? Коли?». Нещодавно СКІД-Актив організував виставку захоплень, де і студенти, і їхні викладачі поділилися своїми зацікавленнями, хобі, різними талантами. І виявилося, що хтось фотографує, хтось любить подорожі, а ще хтось – поезію… Скідівці також видають дві газети: «SKID-Digest» (тематична, присвячена різним заходам і подіям) та «Свіжачок» (легка, розважальна).

– Позитив гуртка у тому, що студенти знають один одного, комунікують не лише зі своєю групою, стають упевненіші, беруть активну участь у житті кафедри, а їхнє навчання не зводиться до «відсидіти пари і піти геть», – підсумовує розмову Соломія Федушко.

Гурток устами студентів

На гурток, який відбувається щотижня, може прийти кожен охочий. Тут нема чіткого списку та перекличок. Достатньо зацікавитися темою зустрічі. Але є сімнадцятеро найактивніших, які беруть участь у всіх засіданнях, долучаються до роботи як IntelliGo, так і СКІД-Активу.

Антонія Яновська, другокурсниця, староста IntelliGo:

– Моя робота зводиться до того, щоб координувати зв’язки студента з викладачем. Добре те, що у гуртку популяризують науку цікаво і ненав’язливо. Стає зрозуміло, що це не нудно. Також тут можна зрозуміти свої можливості у написанні статей. Гурток – це можливість і нагода розвиватися, шанс проявити себе.

Юстина Вітик, першокурсниця:

– Я ще не визначилася, в якому напрямку рухатимуся. Хочу спробувати писати наукові статті. А наразі мені більше до вподоби СКІД-Актив, адже люблю знайомства, нові течії.

Ірина Романовська, четвертокурсниця, староста СКІД-Активу:

– Вступивши до університету, ми фактично не усвідомлюємо, що таке наука і для чого вона нам. А на четвертому курсі постає питання дипломної роботи. Треба мати публікації. А де їх узяти? Гурток створює таку можливість з першого курсу. Ось я нещодавно на другому етапі Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності отримала друге місце. І ця перемога – значною мірою завдяки гуртку.

Писанка для воїна

За тиждень до Великодня гуртківці писали писанки. Це був водночас і майстер-клас зі створення писанки, і благодійна акція для воїнів на передовій. Студенти створили різні писанки – традиційну, з бісеру, обклеєну візерунками та нитками і навіть дерев’яну. Всі писанки вони передали на схід.