Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Славське… Метрологія… Наукова молодь…: в Університеті проведено конференцію в царині метрології

23 лютого 2016, 13:05
ІКТА Львівської політехніки

На початку лютого 2016 року Інститутом комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Національного університету «Львівська політехніка» спільно з Академією метрології України та ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем» (ДНДІ «Система») в м. Славському на базі відпочинку «Політехнік-2» було проведено ІІ Всеукраїнську науково-технічну конференцію молодих вчених у царині метрології «Technical using of Measurement» (TUM–2016).

Львівська політехніка приймала наукову молодь зі всіх куточків України – Галичини, Буковини, Слобожанщини, Поділля, Подніпров’я.

Студентів та аспірантів привітали Президент академії метрології України проф. Є.Т. Володарський, директор інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології проф. М.М. Микийчук, завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій проф. Б.І. Стадник. Вони наголосили на необхідності залучення молоді до наукових досліджень, відзначили актуальність розширення наукового світогляду у студентів та аспірантів і формування молодої наукової спільноти України, зокрема в галузі метрології.

Упродовж трьох днів проходили засідання конференції за такими напрямами:

  • теорія і практика вимірювань та випробувань;
  • застосування інформаційно-вимірювальних технологій у промисловості;
  • стандартизація і сертифікація у світлі Європейської інтеграції;
  • метрологічне забезпечення вимірювань та випробувань;
  • кваліметрія;
  • автоматика та прилади.

Варто підкреслити зацікавленість та активність молодих науковців, які надіслали заявки та тези на конференцію, оскільки всі 58 доповідей, поданих на конференцію, були виголошені.

Учасниками конференції були студенти й аспіранти з таких вищих навчальних закладів України:

  1. Національний університет «Львівська політехніка» (м. Львів)
  2. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» (м. Київ)
  3. Національний аерокосмічний університет ім. Н.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (м. Харків)
  4. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (м. Івано-Франківськ)
  5. Вінницький національний технічний університет (м. Вінниця)
  6. Національній авіаційний університет, (м. Київ)
  7. Українська інженерно-педагогічна академія (м. Харків)

Під час роботи конференції директором Інституту підвищення кваліфікації і перепідготовки спеціалістів з метрології О.Є. Малецькою був проведений науково-практичний семінар на тему «Технічне регулювання в Україні. Реалізація законів України «Про стандартизацію» і «Про метрологію та метрологічне забезпечення», за результатами якого всі учасники отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації.

З аспірантами та студентами України поділилися досвідом метрологічної діяльності представники підприємств України – ПРАТ «Енергооблік», м. Харків, УІПА, м. Харків, та ТОВ «ОС «ПромСтандарт», м. Дніпропетровськ.

За результатами конференції директор ІКТА професор М.М. Микийчук вручив аспірантам та студентам школи-семінару та конференції сертифікати учасників. Матеріали конференції у вигляді збірника тез доповідей опубліковано на електронному носії.

Необхідно відзначити, що керівництво та працівники навчально-оздоровчого табору «Політехнік-2» забезпечили не тільки теплий прийом та комфортне проживання учасників конференції, але й здорове харчування, організацію культмасових заходів екскурсій та відпочинку. Молодим вченим було надано не тільки можливість обміну науковими ідеями, але й забезпечено активне оздоровлення та відпочинок у мальовничих Карпатах.

За результатами конференції було прийнято такі рішення:

  • за результатами доповідей, виголошених на конференції, рекомендувати опублікувати статті учасників конференції у науковому журналі «Метрологія та прилади», який включений до переліку ДАК України та внесений у міжнародну наукометричну базу даних Index Copernicus;
  • розмістити інформацію про Всеукраїнську науково-технічну конференцію молодих вчених у царині метрології «Technical using of Measurement – 2016» у наукових виданнях «Метрологія та прилади» і «Вимірювальна техніка та метрологія», а також на сайтах Національного університету «Львівська політехніка» та Академії метрології України.