Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Студенти кафедри ЗМД зустрілись із чемпіоном XV Літніх паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро

21 листопада 2016, 11:27
Кафедра ЗМД Львівської політехніки

10 листопада 2016 року на кафедру зовнішньоекономічної та митної діяльності завітав випускник спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» і водночас чемпіон XV Літніх параолімпійських ігор у Ріо-Де-Жанейро з настільного тенісу Віктор Дідух. Золоту медаль Віктор здобув у складі національної збірної команди України, яка здолала у фінальному матчі національну команду Швеції.

Студентам кафедри параолімпійський чемпіон розповів історію свого життя і шлях до перемоги. Не оминув Віктор своїх перших кроків у настільному тенісі, які розпочались у 5 років, навчання у Київському інтернаті фізичної культури, початок професійної кар’єри, а також перші виступи за національну команду з настільного тенісу. Продовжив Віктор розповіддю про хворобу – саркому кісти, яку діагностували в нього у 21 рік. Як наслідок – п’ять операцій та ампутація лівої ноги. Разом з тим, Віктор зазначив, що ця подія не зламала його, а навпаки – дала поштовх до нового розвитку на спортивному ґрунті уже в складі параолімпійської збірної з настільного тенісу. Віктор став чемпіоном Європи з настільного тенісу 2013 р. серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. Того ж таки 2013-го він став переможцем Czech Para-Open, а також Copa Tango у Буенос-Айресі та Mike Dempsey Memorial у Сан-Дієго. 2014-го р. у Пекіні Віктор здобув звання чемпіона світу в особистому заліку. Зараз Віктор є майстром спорту України міжнародного класу та членом Національної збірної команди України з настільного тенісу.

Студентам кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Віктор вказав, що не варто акцентувати увагу на особистій неповносправності – варто подумати, де людина може себе реалізувати, а такі можливості однозначно виявляться. Зараз Віктор, зокрема, як волонтер активно долучається до підтримки українських воїнів, що втратили кінцівки в зоні АТО, та долучає їх до параолімпійського спорту. Одна із тез нашого колишнього студента: «Неповносправний у родині – це біда, а параолімпієць – це гордість».

Зараз Віктор виховує дворічну доньку, а також займається тренерською роботою. Мрією параолімпійського чемпіона є відкриття у рідному селі Андріївка Буського району Львівської області спортивного центру, у якому матимуть змогу виростати нові олімпійські і параолімпійські чемпіони. Усі отримані призові кошти Віктор спрямовує на будівництво цієї спортивної споруди. На зустрічі з Віктором була присутня також народний депутат України, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною і країнами ЄС Оксана Юринець, яка вже зараз докладає чимало зусиль для здійснення мрії Віктора.

4 жовтня 2016 р. за досягнення високих спортивних результатів на XV літніх Параолімпійських іграх в місті Ріо-де-Жанейро (Федеративна Республіка Бразилія), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України Віктор Дідух нагороджений Орденом «За мужність».

Дякуємо Віктору Дідуху за перемогу, силу духу і за приклад того, що, незважаючи на труднощі та випробовування, можна досягати найвищих результатів. Пишаємось такими випускниками!