Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Тричі мені являлася любов» у Франковому музеї: молоді актори-політехніки показали ліричну виставу

9 листопада 2016, 09:06
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

27 жовтня у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка з ініціативи працівників НТБ Політехніки, зокрема активної просвітянки, завідувачки відділу художньої літератури та просвітницької роботи Людмили Найди, для політехніків та гостей провели екскурсію, а на завершення наші молоді актори Народного театру-студії «Хочу» (керівник і режисер – Анастасія Непомняща) показали ліричну виставу «Тричі мені являлася любов».

– До ювілею Франка працівники нашої бібліотеки вирішили підготувати виставу своїми силами (написали сценарій, вибрали охочих зіграти ролі). Та з’ясувалося, що молодь Народного театру-студії «Хочу» вже має готову постановку – «Тричі мені являлася любов». Тож ми поступилися студентським акторам і свою увагу зосередили на організаційних питаннях, – розповіла Людмила Найда. – Захід вирішили організувати у Музеї, бо хотіли відчути особливу ауру поетового дому.

Атмосфера Франкового обійстя по-своєму вплинула і на сприйняття вистави. Студенти-політехніки дуже тонко передали переживання Франка-лірика, демонструючи його найсвітліші почуття до найдорожчих жінок, переплетені з болем і стражданнями. Цю особливість студентської гри відзначив багаторічний директор Музею-меморіалу, науковець, дослідник життя і творчості письменника Роман Горак. Він також розповів чимало цікавих фактів із життя письменника.

Відвідини музею – далеко не єдиний захід, який організували до 160-річчя Франка працівники НТБ. Вони підготували кілька виставок. Про одну з них (прижиттєві світлини Каменяра та ілюстрації до його найвідоміших творів) ми вже писали в попередньому числі. Та є ще дві віртуальні постійно діючі виставки – «Променисте Франкове слово» і «Мойсей» – вершина творчості Івана Франка», які можна оглянути на сайті бібліотеки.