Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці відбувся відкритий чемпіонат зі швидких шахів і створено Шахову академію

22 лютого 2016, 12:34
Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

У Національному університету «Львівська політехніка» триває велике спортивне свято – «Універсіада – 2016». Днями у її рамках відбувся відкритий чемпіонат зі швидких шахів серед науково-педагогічних працівників і допоміжного персоналу Університету. Змагання проходили в актовій залі головного корпусу. Нагадаємо, що саме тут 1962 року відбувався легендарний шаховий поєдинок між командами Радянського Союзу та Югославії.

Відкрив змагання ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. Він, зокрема, наголосив, що львівські політехніки завжди дружили з цією інтелектуальною грою. Найбільших успіхів у цьому виді спорту домоглися математики Університету. Ректор побажав успіхів учасникам чемпіонату. Незалежно від того, хто виграє, переможених не буде. Виграють усі, виграють шахи.

Завідувач кафедри фізичного виховання Львівської політехніки професор Віктор Корягін зачитав наказ ректора про створення в Університеті Шахової академії. При ній буде і дитяча секція, де навчатимуться цій захопливій грі діти працівників навчального закладу. До речі, доцент кафедри будівельних конструкцій Роман Хміль прийшов на змагання із п’ятирічним сином Михайликом і перед відкриттям турніру грав з ним у шахи.

Президентом новоствореної академії став ветеран львівських шахів, у минулому директор Львівського будинку шахів, доцент кафедри електронно-обчислювальних машин Вадим Голембо. Про нього згадав у своєму вітальному слові почесний президент Федерації шахів Львівщини, випускник Львівської політехніки Степан Давимука. Вадим Голембо був куратором його групи. І якщо на першому курсі багато студентів грали у карти, то до його закінчення більшість надала перевагу шахам. І вирішальний вплив на це мав Вадима Голембо.

На думку Степана Давимуки, Львів нині можна з повним правом назвати шаховою столицею України. Адже у місті впродовж тривалого часу підготовлено понад 40 міжнародних гросмейстерів.

Перші символічні ходи на шахових дошках зробили ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало та присутні на шаховому святі знані львівські гросмейстери Василь Іванчук, Марта Літинська, Адріан Михальчишин, Олександр Суліпа.

Головний суддя змагань Артем Хрипач повідомив, що до турніру зголосилися 24 чоловіки і 4 жінки. Швидкі шахи, як відомо, передбачають, що кожен із суперників має для проведення партії 15 хвилин. Загалом змагання тривали майже дві години. В особистому заліку перемогу здобув гість Університету (турнір був відкритим) Мирослав Лопадчак, а у командному заліку першість здобула команда Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології. Переможців відзначено кубками, медалями і почесними грамотами.