Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці за допомогою програми Unplag перевіряють студентські роботи на плагіат

14 листопада 2016, 14:06
За матеріалами порталу Zaxid.net

Національний університет «Львівська політехніка» співпрацює з ТОВ «Антиплагіат» у справі перевірки студентських робіт на плагіат. Як розповів проректор з науково-педагогічної роботи Університету Дмитро Федасюк, упродовж 2015–2016 років за допомогою програми Unplag вдалося перевірити майже 10 тисяч студентських робіт. В Університеті запевняють, що використання програми суттєво полегшує виявлення плагіату.

– Ми не ведемо статистики, у скількох роботах ми виявили ознаки плагіату, але ця система є потрібною. Були випадки, що людей не допускали до захисту після того, як їхні роботи перевірили. Доступ до системи мають викладачі на кафедрах, де здійснюють перевірку дипломних робіт. Ця система не є унікальною для Львова, її використовують у багатьох університетах, зокрема в університеті безпеки життєдіяльності, – розповів Дмитро Федасюк.

Зазначимо, що програма Unplag визначає відсоток унікального тексту в конкретній роботі, відсоток запозичень з інших робіт, а також дає посилання на матеріали, з яких зроблені запозичення. Творці програми розробили алгоритми, які розпізнають цитати різних стилів, знаходять перефразовані уривки, заміни символів, використання синонімів у запозиченому тексті.