Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Науково-технічній бібліотеці відбулася презентація видань, присвячених 200-річчю Львівської політехніки

22 грудня 2016, 18:21
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

Йдеться про чотири новодруки: «Від Реальної школи – до Львівської політехніки» (Нариси з історії Львівської політехніки від 1816 до 1918 року), «Doctores Honoris Causa Львівської політехніки», двомовний «Архітектурний атлас» та книгу «Картографічні видання Львова» (Каталог виставки з історичними описами карт)

Презентація видань, що присвячені 200-річчю Університету, відбулася у Науково-технічній бібліотеці. Модератор презентації, багаторічний директор бібліотеки, а нині вчений секретар Олександр Шишка запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять видатного вченого-хіміка Віктора Теофіловича Яворського, який передчасно пішов із життя. Він теж долучився до написання історії Львівської політехніки, зокрема пов’язаної з хімічною та хімічно-технологічною освітою і наукою у 1844–1991 роках.

Присутніх привітав проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Олег Давидчак. Він зазначив, що такий вагомий доробок до 200-річчя Університету – це лише початок великої і довготривалої роботи зі створення цілісної історії навчального закладу, що буде предметом гордості не лише за його славне минуле, а й джерелом натхнення для подальшого розвитку вишу.

Найбільше уваги учасники презентації приділили книзі «Від Реальної школи до Львівської політехніки». Редакційну колегію з її видання очолював ректор Університету професор Юрій Бобало, а упорядником був Олександр Шишка. До видання включено розповідь про Реальну школу на підставі праць В. Заячковського від 1811 до 1843 року. Не оминули упорядники книги і такої маловивченої теми як зародження національної свідомості українського студентства у 1844–1898 роках, а також діяльності навчального закладу у роки Першої світової війни.

Олександр Шишка знову згадав вдячним словом архівіста Богдана Михалюня, який зміг прочитати написані німецької готикою унікальні документи з Віденського архіву, зокрема щодо створення Реальної школи.

Книгу «Doctores Honoris Causa Львівської політехніки» представляли співавтори кандидати історичних наук Юлія Курдина та Роман Кузьмін. Вони розповіли про цікаві факти із життя і наукової діяльності 47 Почесних докторів Львівської політехніки. Про цю книгу один з найактивніших членів правління Асоціації випускників нашого університету Роман Малех, який попри свій технічний фах кохається в історії, сказав так: «Жоден університет Львова не додумався подати розповідей про своїх Почесних докторів. Гадаю, що перелік вчених зі світовим ім’ям, яких визнала і Львівська політехніка, має бути чинником визначення місця Університету у світовому рейтингу».

Старший викладач кафедри дизайну і основ архітектури Василь Кузьмич розповів про створення двомовного українсько-англійського «Архітектурного атласу». Особливість цього видання полягає у тому, що до старих фото навчальних корпусів Університету додалися акварелі художників Інституту архітектури. Промовець відзначив високий рівень поліграфії книги, яку випустило у світ Видавництво Львівської політехніки. Директор видавництва Іван Паров’як подякував за таку високу оцінку, відзначивши, що останні тижні перед ювілеєм Університету для всього колективу були надзвичайно напруженими. А ще зауважив: «Поліграфічне виконання має неабияке значення, та головне все-таки зміст, а він справді вагомий і цікавий для широкого кола читачів».

Доцент кафедри картографії та геопросторового моделювання Юлія Голубінка розповіла про створення каталогу «Картографічні видання Львова». Нагадаємо, що недавно у головному корпусі Університету було розгорнуто виставку унікальних карт Львова, які надали Наукова бібліотека імені Василя Стефаника, Центральний державний історичний архів у Львові, а також приватні колекціонери. Виставка стала успішною завдяки завідувачу кафедри КГМ доктору геодезичних наук Ростиславу Соссі, який нещодавно очолив кафедру, а до того працював директором картографічного підприємства у Києві.

Проектор з наукової роботи Львівської політехніки Наталія Чухрай, високого оцінивши представлені видання, сказала про необхідність продовження роботи над створенням цілісної багатотомної історії наукових шкіл Львівської політехніки.

Заступник проректора з наукової роботи Лілія Жук відзначила особливий внесок у створення представлених на виставці видань працівників Інститутів архітектури, геодезії, гуманітарних та соціальних наук. А ще відзначила подвижницьку працю Олександра Шишки, який має технічну освіту, але є великим знавцем історії Львова і Львівської політехніки.