Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

В Університеті відбувся ІІ Українсько-польський форум, присвячений євроінтеграції та національній ідентичності

16 травня 2016, 16:27
Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

Днями у Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся ІІ Українсько-польський науковий форум на тему «Європейська інтеграція та національна ідентичність: інституційний і ціннісний вимір». У зібранні взяли участь представники Інституту гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки, науково-аналітичного центру політичних досліджень «Вектор», Інституту політичних наук університету Вармінсько-Мазурського міста Ольштина (Польща). Організаційну підтримку форуму надали комітети Верховної ради України з питань європейської інтеграції, у закордонних справах, представництва Міністерства зовнішніх справ України, Львівської обласної і міської рад.

Під час форуму його учасники розглянули питання політичної та інституційної адаптації до євроінтеграції, статус етнічних та національних меншин, умови і проблеми формування європейської ідентичності та пріоритети, які сприятимуть членству України в Європейській спільноті.

Модератор заходу директор Інституту гуманітарних і соціальних наук професор Ярина Турчин привітала гостей та учасників форуму і висловила щиру подяку колегам із Польщі. Вона наголосила, що останнім часом спільними зусиллями Львівської політехніки та Вармінсько-Мазурського університету реалізовано багато корисних проектів.

Виступаючи на форумі, перший проректор Львівської політехніки професор Володимир Павлиш підкреслив, що нинішнє українсько-польське зібрання є реальним прикладом інтеграції між двома університетами, а його тематика викликає зацікавлення у багатьох наукових структурах.

Про значення українсько-польського форуму як одного із кроків до євроінтеграції України йшлося у зацитованому привітальному листі віце-прем’єр-міністра України питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Під час відкриття форуму виступив також заступник голови комісії національних меншин Сейму Республіки Польща, відомий громадсько-політичний лідер української спільноти в Польщі Мирон Сич, який представив делегацію польських науковців і згадав про їхню відкритість до співпраці.

Ідейна натхненниця зібрання науковців двох країн народний депутат України, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Оксана Юринець своє вітання розпочала зі слів: «Гідність, свобода, права людини – це ті цінності, які мають бути головними для українців». Вона зазначила, що саме Україна може допомогти і допомагає європейцям відроджувати те духовне, що в силу багатьох причин вони призабули.

Директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська звернула увагу присутніх на важливість формування національної ідентичності та назвала наукову дипломатію основним інструментом для зміцнення відносин між країнами.

Серед доповідачів, які виступили у форумі, були і представники адміністративних та освітніх структур, зокрема голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, директор Інституту політичних наук Вармінсько-Мазурського університету Аркадіуш Жуковський, керівник представництва Міністерства зовнішніх справ України у Західному регіоні В’ячеслав Войнаровський, завідувач кафедри політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Василь Климончук та інші.