Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Завершився візит голови Європейського Конгресу Українців Ярослави Хортяні до МІОК Львівської політехніки

23 грудня 2016, 14:24
МІОК Львівської політехніки

Днями завершився візит до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ярослави Хортяні, члена Парламенту Угорщини, представника і речника української громади в найвищому законодавчому органі Угорщини, голови Європейського Конгресу Українців (ЄКУ), першого заступника Світового Конгресу Українців (СКУ).

Постать Ярослави Хортяні – знакова для Інституту. Вона була серед перших осіб, хто підтримав діяльність МІОКу і дала потужний поштовх для росту і розвитку інституції. Особистість Ярослави Хортяні є важливою для України загалом, оскільки вона впродовж багатьох років працює над зміцненням української громади в Угорщині та української діаспори у світі, над розвитком українсько-угорських стосунків, поширенням правдивих знань про нашу державу в угорському середовищі. Має величезний авторитет в обох державах, на її рахунку сотні успішних проектів і корисних справ.

Програма перебування у Львові для Ярослави Хортяні була насиченою. Серед іншого, вона взяла участь у

  • зустрічі з адміністрацією Національного університету «Львівська політехніка», зокрема з першим проректором професором Володимиром Павлишем та народними депутатами України Оксаною Юринець і Валерієм Пацканом, де було обговорено питання співпраці з Університетом та МІОКом;
  • роботі організованої МІОКом Міжнародної конференції «Міграція між Україною та ЄС: виклики безвізового режиму», причому глибокий аналіз сучасних міграційних процесів, представлений у її доповіді, викликав великий інтерес серед учасників цього представницького заходу;
  • зустрічі з головою ЛОДА Олегом Синюткою та головою ЛОР Олександром Ганущиним, у ході якої було обговорено перспективи міждержавної співпраці та майбутньої участі парламентарів Угорщини у заходах органів виконавчої та законодавчої влади Львівщини, а також порушено питання організації та проведення заходів з нагоди 50-ліття СКУ та значення діяльності МІОКу у підтримці української діаспори.

Значення Ярослави Хортяні для України важко переоцінити. В її особі маємо не лише парламентаря, історика, письменника, викладача, але й культурного дипломата нашої держави. Своє життя, свою титанічну працю присвячує Україні, Угорщині, двом країнам, своїм двом Батьківщинам, які стали для неї рідними.