Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Черкасці хочуть долучитися до акції «Книги, що говорять», організованої Ресурсним центром Університету

14 листопада 2017, 10:21
За матеріалами сайту In.ck.ua

Люди з вадами зору не можуть отримувати інформацію з джерел, доступних зрячим. Сьогодні в Україні дуже мало україномовних аудіокниг – всього близько 1500. Щоб поповнити фонди Всеукраїнської дейзі-бібліотеки для людей з вадами зору, працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей пропонують усім охочим долучитися до благодійної акції «Книги, що говорять». Її запровадив Львівський обласний осередок «Української спілки інвалідів – УСІ» разом із Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».

«Дейзі» – це формат для людей із вадами зору, який використовують в усьому світі. Це цифрові озвучені книги зі зручною навігацією. Повністю незряча людина може швидко знайти будь-який потрібний розділ, параграф, сторінку.

Обрати книгу для озвучування можна самостійно. Працівники черкаської бібліотеки можуть запропонувати список творів, які необхідно озвучити насамперед. Також вони готові поділитися рекомендаціями щодо озвучування.

Рекомендації щодо озвучування аудіокниг можна отримати також у волонтерів проекту від Національного університету «Львівська політехніка» – Марти Сидоряк та Петра Хімка.