Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

До Львівської політехніки завітали представники всесвітньовідомої компанії NOOSPHERE

27 лютого 2017, 15:18
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

У вестибюлі головного корпусу Університету представники компанії Noosphere розгорнули виставку робіт двох студентських лабораторій Інжинірингової Школи Noosphere на базі Дніпропетровського Національного Університету. Компанія проводить соціально відповідальний бізнес і вкладає чималі кошти у залучення молоді до інноваційної діяльності. Одною з соціальних ініціатив компанії є саме Інжинірингова Школа  Noosphere, яку заснував Максим Поляков.  Її девіз – «Ми не вчимо, ми наочно демонструємо, як реалізувати ідеї!».

З вітальним словом до гостей і студентів Львівської політехніки звернулася проректор з наукової роботи професор Наталія Чухрай. Вона перекинула місток від сьогодення до минулого Університету, родовід якого сягає 200 років. Картини за ескізами видатного художника Яна Матейка в актовій залі головного корпусу засвідчили місце і роль вищої технічної освіти у науково-технічному прогресі людства. Наталія Чухрай закликала молодь бути активною в розробці інноваційних проектів, скористатися шансом, який надає вищій освіті бізнес.

Виконавчий директор українського представництва компанії Михайло Рябоконь розповів, що нині компанія Noosphere Ventures, започаткована Максимом Поляковим – це понад 50 брендів і портфоліо, представницькі центри у 19 країнах світу. Штаб-квартира компанії розташована в Менло Парк штату Каліфорнія у США.

Як він висловився, у фокусі їхніх інтересів перебувають космічні технології, медичне устаткування, робототехніка, альтернативна енергетика, комплекси та системи військового призначення, системи обробки, зберігання і передавання великих масивів даних, а також ігрові платформи, програмне забезпечення для фінансових та інженерних комунікацій.

Так у США компанія EOS DA займається обробкою та  аналізом супутникових знімків, що використовується для більш ефективного природокористування, сільського господарства та в інших сферах. Також є багато проектів реалізованих на українському ринку. У Дніпрі працює мобільний додаток "Моя Поліція" для оперативного виклику поліції безпосередньо з смартфону. Натомість українські військові високо оцінили програмний комплекс ArtOS, призначений для автоматизованого управління вогнем артилерійської батареї.

Михайло Рябоконь закликав студентів Львівської політехніки активно долучатися до діяльності інженерних шкіл, а також приймати участь у інших ініціативах Noosphere - всеукраїнському студентському хакатоні та конкурсі інженерних розробок Vernadsky Challenge. Цей конкурс створено за ініціативи засновника Noosphere Ventures Максима Полякова і директора Google Україна Дмитра Шоломка. Команди з найбільш перспективними ідеями отримають інвестиції, професійну експертизу і доступ до інноваційної науково-технічної бази Noosphere Ventures в еквіваленті 2 мільйони гривень. Михайло Рябоконь також навів приклад, коли у США студенти старших курсів ставали авторами цікавих інноваційних проектів і на цій підставі відкривали власний бізнес.

У зустрічі взяв також участь доктор економічних наук, завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Львівської політехніки Назарій Подольчак. Нещодавно його призначили директором інноваційного бізнес-центру Університету. Він вважає, що слід налагодити тісну співпрацю з NOOSPHERE щодо обладнання лабораторій майбутнього центру. Назарій Подольчак повідомив, що спільно з міською радою Львова у рамках школи стартапів львівські політехніки розпочали розробку уніфікованого студентського квитка, який не лише посвідчуватиме особу, а й слугуватиме для певних фінансових розрахунків.